Språkblaskan

Allmänt / Permalink / 2

 

 

 

 


 

en bild med  bakisromantiken häromdagen i åtanke...


 

 

Så mina vänner..

Det är något det är med att använda språket, att binda Demonen i bläck som gör mig jävligt intresserad av ämnet, som får mig att periodvis lösa korsord som en besatt och sluka diverse facklitteratur. Det gör mig inte till bättre skribent -vilket nog märks tydligt- eller författare, men det ger mig personligen en märklig tillfredsställelse.

För övrigt anser jag att Noam Chomsky är en bättre som debattör än han är som professor i lingvistik, och jag tycker att Fredrik Lindström är mer rolig och träffsäker än vetenskaplig i sitt arbete.

 

Igår läste jag ikapp de senaste utgåvorna av den eminenta blaskan Språktidningen. Förutom ovan nämnde Lindström hittade jag en massa gottis. Fakta kring koprolali, teorierna kring runmästaren Åsmund, och så beskedet om att Caesar mycket sällan talade Latin. Där ser man.

 

Sedan start (jag har alla numren) har Språktidningen återkommande behandlat den nya språklagen som är på g. Vet inte vad jag ska tycka om det hela, men just enkäten i nr 3/08 gav några underhållande svar:

 

”Behövs det en språklag i Sverige?

 

Kjell Arvidsson, 72

-Ja, det gör det. Vi håller på att mista det här språket. Den som dog för femtio år sedan tror jag inte förstår mycket av dagens svenska. Men det ska inte vara så att polisen kommer.

 

Robert Åslund, 22

-Nej, det är upp till varje enskild individ att göra sig förstådd och se till att andra förstår en.

 

Sandra Lööw, 27

-Absolut, det är många unga som använder könsord och andra fula ord. Man kan ju inte stå och kalla varandra för könsord i regeringen.

 

Snyggt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#1 - - Maria:

Haha! Om jag någon gång blir tillfrågad i en sån där tidningsenkät kommer jag springa för livet... Av svaren att döma verkar folk alltid få totalt hjärnsläpp när de ska uttala sig. ;)

#2 - - sophie:

Språk utvecklas hela tiden. Så är det ju.

Till top