Fight The Power

Serier / Permalink / 2





"Terrorism is the war of the poor.
And war is the terrorism of the rich"

Peter Ustinov





Är den store rebellen Bill Savage död som ryktet säger? Och stämmer det att allt motstånd är meningslöst och att rebellerna bara är frihetshatande terrorister och demokratins svurna fiender? Tidningshyllorna svämmar över av lättsamma kärleksromaner för damerna och tuff sci-fi för grabbarna, samtidigt som svälten breder ut sig över London.
Savage; Taking Liberties är verkligen en hårdkokt berättelse om motstånd, revolution men också om både förtryckarnas och de förtrycktas mentala mekanismer i ockupationens spår.








Jag överraskades av Jamie Delanos klarsynthet när jag läste Outlaw Nation.
Som nästan i en perifer detalj i berättelsen slog han fast att tredje världskriget redan varit. Fast utan att den breda massan lade märke till det - han pekade då på kalla krigets sönderfall och västmakternas våldsamma kolonisering av mellanöstern, forna jugoslavien och sydamerika under åren som följde.
Delano fastslog också att i framtiden skulle de flesta attacker mot länder ske genom ekonomisk krigsföring istället för väpnad, något som vi sett i all önskvärd tydlighet under det senaste finanskris-spektaklet.







Savage; Taking Liberties inleds med ett fantastiskt förord av Pat Mills där han beskriver en just sådan mördande effektiv ekonomisk terror mot Bulgarien där han befann sig fem år innan Savage gjorde sin återkomst.
Mills använde sig av förtryckarsystemet han såg i Bulgarien i serieromanen, i den fiktiva ryska ockupationsmaktens (kallade the volgans) försök att svälta storbritannien till blind lydnad. Liksom propagandamaskinen som arbetar för att bryta ned det mentala motståndets sista barriärer.
Han skriver i förordet; 
"This is what invaders do, whether it´s Nazis in france, the Stalin regime in the Ukraine, or the New World Order in eastern europe."

Så sant så.



#1 - - CJ:

Invasion var en renodlad pojkserie och omstarten Savage är verkligen något helt nytt. Mills är förvånansvärt kall och mekanisk i Savage, det finns inte en tillstymmelse till humor eller lättsamma actioninslag. Påminner mer om Charlie's War än något annat han skrivit.



Jag blir jämt paff över hur satans skarpsynt Delano och såklart Rick Veitch är. Snacka om att ta pulsen på samtiden.

#2 - - S:

ja visst är det häftigt.

Tack för tipset, det var en härlig läsupplevelse.

Till top