Februaribetraktelser

Allmänt / Permalink / 2



Det är inte snön som faller...


Bara för nån vecka sen påstod en bekant till mig att vi här i norden tidigt övade upp en uppfinningsrikedom tack vare det ogina klimatet, men tji fick han. Här klarar vi inte ens kollektivtrafik eller att resa byggnader som håller för ett rejält snötäcke. Nu har jag inte kabel längre, men är ändå tveksam till att det är någon huvudnyhet på CNN att det snöar i sverige? Borde inte vara sensation. Men här fylls nyhetsflödet med att det mesta står stilla och den påstådda uppfinningsrikedomen verkar lååångt borta.


"Aaaaarrrrrgh!!! Ta´t lugnt nurse ratched!!
Tänk på kilowattimmarna.
"
Annat hamnar inte alls som huvudämne på nyhetsredaktionerna. Som att blodsugarna på elhandelskartellen passar på att gnida salt i såren på krisdrabbade familjer och arbetslösa ungdomar genom ockerpriser på elen, närmare fjorton spänn igår igen, för de som har rörligt avtal. Det blir en slant det. Förutom då de lagliga och olagliga avgifter de fyller sina redan dignande fickor med.


Skräckläsning....

Öde vidder av blåsvart sand som trängde in i hans bara fötter och virvlade upp i näsan och ögonen och håret. Han hade varit där förut, det visste han. Hans drömjag kände igen det ändlösa landskapet av kala sanddyner utan ett träd eller en mänsklig boning så långt ögat nådde. Men vid sina tidigare besök hade han haft sällskap av en vägvisare, nu var han ensam, och molnen ovanför hans huvud hängde tunga och blygrå utan hopp om sol.
Under vad som föreföll vara många timmar vandrade han fram över dynerna med fötter som sargats blodiga av den vassa sanden och en kropp som fått en blåaktig ton av dammet.

Livs Levande, den sista novellen i Det Förbjudna, är nog fan den bästa i boken.




"Att jag vill nedmontera könsrollerna
syns väl på kavajen och den uppknäppta skjortan..."

Förre Jämo (jämställdhetsombudsmannen) classe borgström visade sig vara en ganska skum advokatfilur i det enorma rättshaveri vi kallar Thomas Quick. Han körde dubbelspel med åklagarsidan, gjorde sig en karriär och tjänade fett med kosing på att medverka i lögnerna kring den så kallade seriemördarn Quick.
Men "kapten klänning", alias Länspolismästare Göran Lindberg var etter värre. Lindberg var en drivande kraft för att uppmärksamma problematik kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser.
Ja, när han inte sket och pissade på unga prostituerade tillsammans med andra besuttna gubbar, vill säga. Lindberg önskade att de unga kvinnorna kallade honom pappa eller master, och ville att de skulle klä sig i skolflickskläder. Han greps i Falun, på väg för att föra en fjortonårig flicka till vad han kallade "ett gangbang". Turligt nog drog hon sig ur, och snutjäveln fick finna sig i att bli arresterad av två kollegor.
Det leder ju naturligtvis till samma fråga som så många gånger förr; kan vilket jävla stolpskott som helst få en maktposition, bara genom att rapa upp rätt saker i korrekt följd?



"Du har ingen kritisk medvetenhet om klasskampen, sade de andra i klubben. -Du är helt enkelt en social krympling.
Och deras diskussioner var jävliga de med. Alla använde stora ord och låtsades ha koll. Men jag frågade när jag inte förstod. Men ingen var villig att förklara för mig. Långtifrån-de blev vansinniga på mig.
-Din dumma jävla kossa, hur kan du leva utan nåt i skallen? skrek en kille åt mig.
Det var liksom droppen. Sådan skit tänkte jag inte ta. OK, jag är väl inte smart. Jag tillhör arbetarklassen. Men det är arbetarklassen som håller världen igång och det är arbetarklassen som blir utsugen. Vad fan är det för jävla revolution som de ska göra genom att kasta ur sig stora ord som inte arbetarklassen förstår?
Det var då det gick upp för mig. Det här var en grupp genomfalska typer. Allt de hade i huvudet var att imponera på de nya flickorna med sina stora ord som de är så förtjusta i och sedan sticka upp handen under deras kjolar. När de går sista året, kommer de att klippa håret kort och söka jobb hos Mitsubishi, IBM eller Fuji-banken. De gifter sig med söta små fruar som aldrig har läst Marx och får barn som de ger tjusiga nya namn som får en att vilja spy. "

-ur Norweigan Wood

..och så formulerar Murakami det som jag ofta tyckt om vänstern. Jag kommer ihåg det där gänget som stod på torget och sålde hemvirkade vantar för chiles barn, sprejade vegan på elskåpen och var engagerade medborgare i såväl ungdomsförbund som kommunfullmäktige, innan de försvann till Lunds universitet och aldrig återvände igen. Med undantag för en semester i mammapappas strandstuga möjligtvis.




Paulo som actionhjälte
i den numera guldbaggebelönade filmen...

Och på tal om kaviarvänster, bibblan delade ut gratis blaskor, så jag skaffade mig Expo årgång 04. Ska bli intressant läsning. På den tiden var Stieg Larsson fortfarande aktiv och hade ännu inte slagit igenom med deckarnötter om superintelligenta gothflickor, adelsnazister som uppfostrar sina söner till våldtäktsmördare, samt paulo roberto som en blågul stallone i ronder mot en blonderad variant av Jaws. (alltså han i de gamla bondrullarna)

Gratis är godast...

Och på tal om en blaska som faktiskt på allvar står för yttrandefrihet och djuplodande granskning, norpade jag åt mig Ordfront årgång 06. Läste nästan omedelbums ett skitbra reportage om det som kallas woorking poor i amerikat. Alltså folk som knegar som fan, men ändå inte har råd med det väsentliga. Fast numret har några år på nacken, innehåller det alltså sånt som är dagsaktuellt. 







#1 - - Pål:

Jag var helt besatt av det där med kapten klänning när det begav sig, blev nästan besviken när det inte var någon riktig sexhärva. Läste givetvis att det var han på flaschback forum innan de publicerade namn och bild i tidningarna. Det bisarra är att han nästan verkar ha halkat in i rollen. Han var känd för att vara ganska grov tidigare, men var tvungen att ryta ifrån när någon polisfest spårat ur där man börjat slita trosorna av brudarna eller nåt. Och sedan så verkar genusgrejen bara ha gått vidare.

Det är fascinerande hur normal han ser ut. Det var någon liknande incident för inte så länge sedan med någon folkpartistpolitiker, en scoutledare och några andra. De ser förmodligen också helt normala ut, eller lite tråkiga. Vilken ful, rutig tröja Kapten K hade på sig på den där rättegångsbilden. Jag tänker på andra saker i samband med det här, som den nya boken om Lundin Oil och de där snutarna i tunnelbanan. Uniformernas, kostymernas och de respektablas gängmentalitet och ovanförkulturer.

#2 - - s:





Pål;

"It´s always been that way. Bad people with this veneer of being nice. How many times have you seen child molesters and rapists look like me?

They don´t. They look like them.

They always look like them."

-Lemmy.



Till top