Man Bör Förlåta

Böcker / Permalink / 3







Forna sydafrika? Dagens Israel? Eller bara vilken storstadsslum som helst?
Nej, scenen nedan är tagen från Abercrombies Man Bör Förlåta vol 1 ("man bör förlåta sina fiender men inte förrän de är hängda") som är fantastiskt underhållande. Mästerligheten visar sig inte bara i Joes excellenta personporträtt och hårdkokta actionsekvenser, utan också i den skarpsynta slutsatsen av att den fiktiva världen bakom kulisserna styrs av bankerna och olika skrå av handlare. Och man känner ju sig sådär lite glad över att det bara är en bok, och att vår egen verklighet inte alls är sådan...
Rekommenderas å det varmaste;



"En jättelik, sjudande, dammig, stinkande slum. Husen var torftiga och dåligt underhållna; rangliga envåningskyffen, ostadiga staplar av soltorkat tegel. Alla människorna var mörkhyade och illa klädda, och de såg hungriga ut. En benig kvinna kikade ut på dem från en dörröppning. En gammal man med bara ett ben stapplade förbi på krokiga kryckor. Borta i en smal gränd kilade trasklädda barn omkring mellan avfallshögarna. Luften var tung av stanken av röta och dåliga avlopp. Eller inga avlopp alls. Överallt surrade flugor. Tjocka, arga flugor. De enda som frodas här.
"Om jag hade vetat att det var en så charmerande stad", anmärkte Glokta, "så skulle jag ha kommit hit förr. Det verkar som dagoskerna har haft glädje av att ansluta sig till Unionen, inte sant?"
Harker märkte inte ironin. "Det har de sannerligen. Under den korta tid som gurkherna kontrollerade staden tog de många av de tongivande medborgarna som slavar. Under Unionen har de nu fått verklig frihet att arbeta och leva som de vill."
"Verklig frihet, minsann?" Jaså, det är så här frihet ser ut. Glokta betraktade en grupp trumpna infödda som trängdes runt ett salustånd, som hade ett ynkligt litet utbud av halvrutten frukt och skämd inälvsmat.
"Ja, i huvudsak." Harker rynkade pannan. "Inkvisitionen blev tvungen att rensa ut några få orosstiftare när vi först kom hit. Och sedan, för tre år sedan, gjorde de otacksamma svinen uppror."
När vi har givit dem frihet att leva som djur i sin egen stad? Upprörande.
"Vi slog ned det, förstås, men det ställde till med en oerhörd massa förödelse. Efter det förbjöds de att bära vapen och komma in i övre staden, där de flesta vita bor. Sedan dess har det varit lugnt. Det bevisar bara att när man har med de här vildarna att göra är en fast hand det mest effektiva."










#1 - - Pål:

Det verkar som en lovande fortsättning, men jag tar nog abercrombiepaus ett tag, vill läsa lite annat först.

#2 - - Anonym:





Jadu, så tänkte jag också men har reserverat fyra första delarna, så jag får gott läsa dem när jag löst ut dem!

Annars har jag murukami liggande på kö här i bokhyllan, är sugen på mer Oates efter otroliga boken Foxfire och inväntar kings senaste novellsamling; efter solnedgången eller vad den hette.



#3 - - pål:

Ha ha, ja sämre "plikt"läsning finns ju :)

Till top