"Er tanke är fri. Blott ni tänka som vi"

Allmänt / Permalink / 5

 

 

 

 

 

 

Island betraktas som världens äldsta ännu aktiva demokrati. Alltinget inrättades redan år 930. Demokrati är ett system där folket bestämmer. Det är åtminstone tanken.

Islänningarna sade tvärt nej till att betala en skuld de inte själva har åstadkommit. Rättelse, de är inte helt avvisande till att betala för någon annans misstag, men ogina inför ett alltför girigt upplägg av återbetalningarna.

 

 

 

 

 

Det är skendemokratins akilleshäl. För att bibehålla illusionen kan man inte stoppa Islänningarna från att rösta genom att använda våld, eller hot om militära repressalier. (åtminstone inte mot ett västland) Det hade varit detsamma som att erkänna att undersåtarna/väljarna får vara med och bestämma till en viss gräns, men de reella besluten fattas någon helt annanstans. Och det går ju inte.

Samtidigt kan man ju inte låta folket tacka nej till att montera ned sin offentliga sektor när finansen hungrigt skriar efter mer. Hur skulle det se ut?Här kör bankvärlden racet fullt ut, med miljardförtjänster till privata intressen, riskkapital och lånebubblor… och så vägrar skattebetalarna att betala notan efteråt! Hela systemet hotas. Jätten på lerfötter skälver i sin porösa grund, förnärmad över att en lilleputtö riskerar att sätta griller i huvudet hos undersåtar i andra nationer.

De folkvalda på Island gör sitt bästa genom att meddela folket som valt dem att det inte spelar någon roll hur de röstar, för ett avtal kommer att värpas fram bak lyckta dörrar i vilket fall som helst. Sverige gör gemensam sak med Internationella valutafonden och andra aktörer genom att frysa alla lån till Island.

Ekonomisk krigföring eller ekonomisk utpressning. Hyfsat främmande fenomen i Europa. (vanligast använd mot u-länder i Sydamerika, Asien och Afrika) Den så kallade fria marknaden -det komplexa kapitalsystemet, den som är omöjlig att styra eller förutspå- verkar helt plötsligt kusligt likriktad och förutsägbar. Rör sig som en kropp och talar med samma tungor ett entydigt budskap. Island ska bestraffas till underkastelse, stänga käften och öppna lädret. Lär dig att rösta rätt eller låt bli. Den som inte är med oss är emot oss.

 

 

 

 

Irland lärde sig den läxan på ett mjukare sätt, som bekant röstade även de öborna fel när det gällde Lissabonfördraget och vallades helt sonika till en ny folkomröstning. Och se, andra gången röstade Irländarna rätt. Araberna i Palestina har lärt sig på ett mer hårdhänt sätt att det var fel att rösta på Hamas. För Hamas är inte demokratiska. De är terrorister. Den demokratiska västvärlden visar Palestinierna detta genom att bomba barnsjukhus och flyktingläger. Den demokratiska västvärlden visar detta genom ekonomiska sanktioner och genom att försvåra för hjälporganisationer och läkarpersonal att arbeta i området.

En tanke till vår regim som modigt nog deltar i klappjakten på en befolkning i Malmös storlek. Till ett sverige där man inte längre säger Amerikas President på tevenyheterna utan president Obama. En lydstat där man fryser medborgares tillgångar på order från valfri organisation med 3-bokstavskombination på andra sidan Atlanten. Det neutrala kungariket med trupperna som marscherar under polkagrisbaneret i en öken långt bort. Öst är väst men mest är bäst kamrat. Imperiet ska segra tra-la-la. I år är det valår igen. Varsågod att botanisera fritt i faunan, välj och vraka mellan två block. Vissna blommor i blått eller rött, vad får det lov att vara den här gången. Där har du din jävla frihet.

 

 

 

 

#1 - - Cadial:

Jag ar inte helt insatt, men 93 % kan val inte ha fel? Gordon Brown kan fanimej betala kalaset!

#2 - - Pål:

Det är rätt anmärkningsvärt att man helt ignorerar den ekonomiska makt som det kapitalistiska systemet besitter när man säger att vi lever i en demokrati. Det är som att inte veta vad den ena handen gör.

Roliga bilder förresten.

#3 - - Malin:

Det jag tycker är intressantast är att enda anledningen till att Island skulle betala ett privat företags (Icesave) skulder är att både England och Holland FRIVILLIGT valde att kompensera spararna med de fulla beloppen även utöver insättningsgarantin.



Detta för att lugna den egna befolkningen så att dom inte tappade förtroendet för de finansiella systemen. Men, notan vill man inte betala.

#4 - - CJ:

Bra inlägg.



Jag undrar fortfarande var alla pengar som bankerna är skyldiga staten efter förra finanskrisen blivit av.



Jag tyckte det var kul att se hur kraftfull och understödd propagandan var när vi röstade "rätt" till EU som duktiga trälar, och hur arga politikerna blev när vi röstade fel till gemensam valuta. Jag har för mig att Persson vid tillfället surt utbrast att folkomröstningar bara hade en rådande funktion och att det skulle bli ett nytt val om några år.

#5 - - s:

Cadial; Aye!



Pål; det är oftast bilder som tar längst tid med inlägget, den här gången hittade jag dom hyfsat snabbt och det var skönt.



Malin;

Jag har fått för mig att det inte är småspararna utan storinvesterarna som ersatts av England o Holland men jag kan ha fel. Märkligt ändå att de går in och löser ut en privat bank och sen skyller islänningarna.



CJ:

Jajamän, alla knegare fick lägga extrapengar till Bankakuten bland annat, -utöver den vanliga skattesedeln- pengar som skulle betalas tillbaka efter krisen. Eller hur??

Känner igen det där med Persson. Minns också hur ulf adehlson satt och grämde sig; "Det är meningslöst att göra nåt för det här jävla landet. Man ser ju vilka det är som har röstat nej också, förbannade bönder" där han syftade på att emu-motståndet blev starkare ovanför dalälven. De lärde sig läxan, lissabonfördrag etc sker inga folkomröstningar kring.



Till top