’86

Film / Permalink / 2


 

2006 rasslade det till rejält för This is England, inte minst i det pittoreska lilla kungariket Sverige. Helt plötsligt började JC och dylikt lansera Skinheadkollektioner, DN intervjuade skins som drog en öl på stan och en normalisering av tidernas mest avskydda och fruktade subkulturer var en realitet - som över en natt. Där kan tala om filmens genomslagskraft, även om senaste årtiondens uppsving för Hardcore, Oi och Ska redan banat väg. Att det inom scenen också kraftfullt markerats mot politiska stollar har givetvis haft störst betydelse.

Nu har upphovsmannen Shane Meadows liksom hela rollsättningen från långfilmen återvänt med miniserien This is England ´86 där man genialiskt nog får reda på vad som hände gänget. Så här presenteras den;

"Året är 1986. Chris de Burgh toppar listorna, Top Gun rullar på bio, det är VM i fotboll i Mexiko och över 3.4 miljoner britter är arbetslösa. Tre år har gått sedan vi sist träffade Shaun, som nu slutar skolan och plötsligt står på tröskeln till en osäker vuxentillvaro. Vi träffar alla ur hans gamla gäng, men huvudperson i "This is England ’86" kan kanske sägas vara Lol.
När allt inte går som planerat i hennes relation med fästmannen Woody tyr sig en vilsen Lol till Woodys bäste vän Milky vilket komplicerar allt ytterligare. Vi återser också Smell, Gadget, Combo och de andra från filmen. Alla är på jakt efter jobb, kärlek, livsglädje - kort sagt någon sorts framtid i ett England sargat av kriser."


Om filmen var suverän är de här fyra delarna ännu bättre.
Ett absolut måste för alla som gillar välspelad brittisk realism.

 

 

 

 

#1 - - pål:

Du har alltså sett serien? Låter ju skitbra.

#2 - - sundin:





Pål; jag köpte den på cdon, 170 spänn eller nåt.

Det blev sträcktittande, men jag har haft dyrare helkvällar med sämre utdelning=)

Till top