Skolstart

Allmänt / Permalink / 7

Chomsky - Att förstå Makten"Det är nog ungefär som skolarna är, tror jag. De belönar disciplin och lydnad och de bestraffar självständigt tänkande. Om man råkar vara lite innovativ eller kanske glömmer att gå till skolan en dag därför att man läser en bok eller så, är det en tragedi, ett brott - därför att man inte förväntas tänka, man förväntas lyda och ta sig igenom stoffet på det sätt som krävs.
Faktum är att de flesta som tar sig igenom utbildningssystemet och kommer till elituniversiteten lyckas med det därför att de i åratal varit villiga att lyda dumma order - det var till exempel så jag gjorde. En dum lärare säger kanske till en att göra si och så, något som man vet är helt meningslöst, men man gör det och avancerar till nästa stegpinne och lyder sedan nästa order och arbetar sig slutligen igenom, och så får man sina betyg.
En väldig massa undervisning är av det slaget, från första början. Vissa fortsätter därför att de tänker: "Visst, jag ska göra allt dumt som den där idioten säger därför att jag vill ta mig fram." Andra gör det bara för att de gjort värderingarna till sina - men efter ett slag tenderar båda sorterna att flyta samman. Man gör det för annars är man ute. Ställer man för många frågor hamnar man i blåsväder.
Nu finns de ju personer som inte finner sig - och de kallas "beteenderubbade" eller "omotiverade" eller något sådant. Nu ska vi inte ta detta alltför lättvindigt, det finns barn med beteenderubbningar, men en massa av dem är helt enkelt självtänkande eller gillar inte att anpassa sig eller vill bara gå sin egen väg. Och de hamnar i blåsväder från första början och brukar rensas bort."
#1 - - E-J:

Det känns som att det enda jag lärt mig i skolan var att lösa knep o knåp och skriva skrivstil...

#2 - - sandra:

Sant att skolan är på det här sättet, pressar in eleverna i olika former, och belönar de som följer läroplanden och det lärarna säger. Det skrämmer mig eftersom min dotter går i förskoleklass nu, och ska börja i skolan nästa år.Samtidigt, om jag går till mig själv, tror jag det kan vara en bra väg till just självständigheten. Man behöver kanske möta motstånd för att slå sig fri? Eller man kanske behöver matas med absurda tankar för att veta vad man själv tycker?Som när man gör revolt mot sina föräldrar?När jag gick i gymnasiet var det, för oss, som att hamna i en konstant trotsålder, där vi ifrågasatte allt. Men, å andra sidan var vi ju esteter. :P

#3 - - Cadial:

Det dar med att "man glommer att ga till skolan for att man laser en bok" ar bra. Det maste kanske stallas mot de som aldrig laser en bok; den sistnamnda gruppen ar de som behover ga till skolan for att lara sig lasa och skriva (sa att de kan tjana sitt fosterland genom att lasa skyddsinstruktionerna till den nya svarven och rosta pa "ratt" parti; sossarna.)

Ju mer man tanker pa det; maste killen/tjejen med boken ga i samma klass som killen/tjejen utan bok? Indelningen som redan gors inom samma klass i sarskild matte och allman matte osv. kanske borde tas ett steg langre? Skolor for folk som gillar bocker och skolor for folk som hatar bocker!

Jag efterstravar inte ett elitsamhalle Med Lidingo kontra Bredang, men tiden ar helt bortkastad for bada tva.

Tva gamla kompisar till mig gjorde en skolresa nar de gick pa hogstadiet, till Kos, Grekland. For de flesta i klassen gissar jag att det handlade om att sola och supa, men nar mina tva kompisar senare redogjorde for resan sa sa han med boken: "Vi akte och tittade pa Hippokrates trad!" (Jo, han visste att tradets verkliga alder ar omdebatterad). Kompisen utan bok beskrev detta som sjalvaste Doden: "...och sa ville han aka till nat javla trad dar det suttit en gammal gubbe!"

En kille var pa overkurs och den andre pa underkurs. De gillade varandras sallskap, men intellektuellt och intressemassigt var de olika. Ingen av dem passade in i en vanlig hogstadieklass.

Maste man vanta tills man ar 15-16 tills man blir av med varandra i skolbanken och kan borja inrikta sig pa sin sak pa allvar? Ett gammalt argument MOT att sluta skolplikten vid 11 var att utslagningen skulle bli for stor. Jag tror, att om inte intresset for att tanka sjalvstandigt, om inte nyfikenheten for gamla gubbar under trad redan har vackts mycket tidigt, t ex genom att lasa Kalle Ankas Pocket, sa vackts det aldrig, och om det nagon gang skulle klicka till sa finns Komvux...(Just for the record; senast jag horde nagot om mina gamla kompisar jobbade en som jurist och den andre som byggnadsarbetare; bada forefoll ganska nojda med livet).#4 - - S:EJ;

Då var du omotiverad. Eller störd.

=)Sandra & Cadial;Det är ett ganska stört system hur som helst, att gå tio(med förskolan) i en institution som existerar för att dina föräldrar måste knega röven av sig. När du väl har gått ut, har du "valet" att sitta i skolbänken minst 3 år ytterligare, eftersom allt du lärt och gjort under tio år inte leder nånstans. Och det är ganska sällan ytterligare 3 år gör det heller, utan ytterligare utbildning. Och tänk att den äldre generationen tyckte det var jobbigt med obligatorisk militärtjänst på något år...

Jag har väl nån flummig tanke om en annan sorts skola, där föräldrar och elever får sätta upp målen med verksamheten och inte politiker.#5 - - CJ Håkansson:

Som barn önskade jag så innerligt att skolgång hade varit frivilligt.

#6 - - Mr X:

School is for wimps!Skämt åsido, passade inte in i skolan. Heller. Jag var något av en obstinat, inte en bråkig sådan, utan mer att jag tyckte skolan var tråkig och ointressant. Jag var redan i mellanstadiet mer intresserad av obskyr kultur än av Gustav Vasa, mer Lovecraft än Linné om man säger så. Det gick så långt att flera av mina polares "kvartssamtal" handlade mer om mig, hur jag förledde dem (läs göra smalfilmer) än om dem.Många år efter att jag slutat skolan och började arbeta på en lokaltidning som reporter fick jag ett långt brev från min skolfröken från mellanstadiet som var förvånad att jag arbetade på en tidning, "du som nötte skolbänken och lästa "Sagan om Ringen". Jag ringde upp henne (detta är för minst 15 år sedan) och sa kort: "Lilla du, det var inte "Sagan om Ringen" utan "Conan Barbaren". Rätt ska vara rätt, liksom. Sedan lade jag på luren. Idag ångrar jag att jag slängde det där brevet, hade varit ett kul minne:-)

#7 - - S:

CJ; Absolut. Jag förlikade mig aldrig med det. Det var en väldig ångest att hoppa av gymnasiet efter 2 veckor, men ändå har Egentligen aldrig ångrat det. Lite belöning ska man ha efter nio års obligatorisk fålla.HH;

haha, det var det bästa jag läst på hela dan!Till top