First Class

Film / Permalink / 0




En film som handlar om hur Charles Xavier och Erik Lensherr möttes. Vi får följa Eriks genom portarna till Auschwitz, där en mengeleliknande typ vid namn Sebastian Shaw (njutningsfyllt gestaltad av Kevin Bacon) genom grymma experiment lär honom om hans magnetiska krafter.
Xavier har minst sagt en angenämare tillvaro i det palatsliknande hem han växer upp i. Han möter Raven Darkholme, en skepnadsskiftare på rymmen och skaffar sig på så vis sin första skyddsling.
När Shaw tillsammans med andra stygga mutanter försöker trigga USA och Sovjet till ömsesidig kärnvapenförintelse korsas Charles och Eriks vägar.
En lyckad filmatisering. Krocken mellan den naive och arrogante Xavier och den arge, hämdlystne Lensherr är skickligt fångat utan att bli övertydligt. Filmen utspelar sig på 60-talet, och därför används kubakrisen med hjälp av autentiska tal av JFK, ett grepp som funkar fast övriga filmen inte känns särskilt förankrad i tidsepoken. Trots att Xavier säger groovy. Ett extra plus för Jackmans rekordkorta wolverineinhopp.



 

 

 

 

 

 

 

 

Till top