Flesh + Blood

Film / Permalink / 2





Många födda på rätt sida åttiotalet känner igen sig; man trampar runt med regnblöta jackor i en videobutik. Snask och läsk i krampaktigt grepp. Hylla upp och ner av filmer man redan sett och filmer man inte skulle få för sig att se, tills någon plötsligt säger kolla, det är ju Rutger och pekar på ett omslag.
Så slutar det med att man hyr den filmen. Bara för att Rutger Hauer är med i den, oavsett hur många gånger tidigare man konstaterat att han lever på gamla meriter.







Därför är det ju helkört att jag har missat den här filmen från Rutgers storhetstid, Flesh + Blood från ´85 regisserad av Paul Verhoeven - mannen bakom tvivelaktiga filmklassiker som Total Recall och Showgirls- plus att den kvinnliga huvudrollen görs av min favorit Jennifer Jason Leigh.
Handlar om ett gäng legoknektar(med Hauer i spetsen!) som efter att ha genomfört en lyckad stormning av en fiendeborg tar itu med våldtäkter, slaktande och plundrande bara för att finna sig bedragna av sina herrar. Under hot och våld fördrivs de inte bara, utan får lämna allt byte bakom sig. En spillra av dem bestämmer sig, med hjälp av något de anser vara ett gudomligt ingripande, att slå tillbaka mot sina forna arbetsgivare....





Flesh + Blood är ohyggligt sevärd. För att återanvända samma gamla slitna fraser som vanligt så görs inte riktigt filmer av den här kalibern längre. Det är naket, stötande, köttigt och oförutsägbart.
Den Vilde Krigaren hette den i översättning när det begav sig, och man kan ju bara spekulera hur pass styckad den blev av den statliga förbudssaxarnas framfart. Eller räddade månne Verhoevens europeiska ursprung den från värsta ingreppen? I såna fall lär tårarna fallit ångertyngda hos censurfnasken när Robocop hade premiär några år senare.








#1 - - CJ Håkansson:

Har för mig att det saknades tio eller tolv minuter när jag hyrde den på åttiotalet. Då hette den Kött och Blod.

#2 - - S:



Oj, det låter rätt mycket. Tror mitt ex av sudden impact var styckad med nästan lika mycket, vilket gjorde den nästan osevärd. Så fort hanen spändes på 44:an så klipptes det.

Till top