30 Rock

Film / Permalink / 0



 

Tina Fey slog igenom i Saturday Night Live 1997-2006, säsonger som även lyfte fram komidienner som Amy Poehler och Kristen Wiig. Fey var till en början sketchförfattare (faktiskt blev hon blev som första kvinna huvudförfattare för SNL) innan hon började medverka i showen.
Och det är just sketchförfattare hon spelar i 30 rock, som handlar om teamet bakom den fiktiva teveprogrammet The Girlie Show (som redan i säsong ett byter namn tilll TGS with Tracey Jordan).


Tinas bok.

 

 

Fey, som är såväl exekutiv producent och skapare av 30 Rock, spelar också huvudrollen som Liz Lemon, som är den kreativa chefen för författarna bakom TGS. Förutom en krävande arbetsgrupp får hon tampas med de bortskämda stjärnorna Tracey Jordan och Jenna Maroney, liksom med sin chef Jack Donaghy.

Lemon är för amerikaner typisk liberal anhängare av demokraterna med tillhörande lagom doser womens lib och kritiker av republikanerna. Något som givetvis krockar med Jack som är ett stort reagan-fan och urtypen av en nyliberal företagsräv som gärna kallar Liz för "Clintonista" och tycker påfund som miljövänlighet och kvinnokamp mest är gay.

 

 

 

 

Fey är kanske ingen klockren huvudrollsinnehavare men vinner i längden på sin sympatiska framtoning, liksom den underhållande sammansättningen av birollsinnehavare och gästskådespelare. (Will Arnetts och Salma Hayeks inhopp är speciellt minnesvärda)

Flertalet av medverkande är hämtade ur Saturday Night Live vilket oftast borgar för kvalité medan den stora överraskningen och behållningen är Alec Baldwin i rollen som Jack Donaghy. 30 Rock är långt bättre än de vanliga smörjan i genren sit-com, även om den inte når upp till samma klass som tex Arrested Development och Curb your Enthusiasm.

 

 

 

 

 

 

Till top