Neds

Film / Permalink / 1






Brutal skildring av ungdomsgäng i sjuttiotalets Glasgow. John McGill är en yngling som kan skryta med imponerande akademiska färdigheter, trots typisk arbetarklassbakgrund med undergiven mor och alkoholiserad farsa. Han är den yngre brodern till värstingen Benny, och verkar inledningsvis fast besluten, ja nästan besatt av att lyckas i skolan och inte gå samma väg som sin bror. 
Nu är det ju så att läshuvud knappast är något som premieras i de hårdföra kvarteren, och unge McGill får snart veta att ett rejält kok stryk väntar som belöning att börja nya skolan med högre betyg än genomsnittet. När storebror värsting träder in och på ett handfast sätt ordnar upp situationen med mobbarsvinet, sår det så att säga ett frö hos lille John. 







Väl högre upp i skolan märker John alltmer hur eleverna från övre medelklass som han tack vare sina betygsframgångar går i klass med, på ett effektivt sätt hålller honom utestängd från sin värld. Inte heller i sina egna kvarter hör han hemma, där folk antingen håller sig borta från honom tack vare hans storebrors rykte eller för att han är ett pluggo. Det verkar finnas en trötthet i att vara lärarna till lags, något som snabbt eskalerat sen han träffat nya kompisar, som gillar att hänga runt på lekplatser, supa och slå folk på truten. Snart upptäcker John att han själv har en talang för våld, en spärr mindre än de flesta andra, vilket drar honom allt längre över gränsen. 
 





Trots sin socialrealistiska framtoning, hamnar NEDS med sin något mer annorlunda uppbyggnad steget närmare Bad Boy Bubby och Bronson och känns inte lika drabbande som exempelvis Fish Tank eller Sweet Sixteen. Trots det är filmen oerhört sevärd, det var svårt att inte bitvis identifiera sig med den alltmer gränslöst aggressive John och hans nästan ohejdbar självdestruktion.
Rekommenderas verkligen.







#1 - - Pål Eggert:

Hmm, helt klart sevärd.

Till top