Nånstans i den yttersta norden

Musik / Permalink / 2

 

 

Vill vi ge bandet upprättelse? Försvara dem? Demonisera dem? Ägna oss åt effektsökeri? Svaren på alla dessa följdfrågor är nej. Bortom idéer att försvara och demonisera finns något annat, nämligen att finna nya berättelser om Sverige. Och för att göra det måste man försöka förstå varför människor agerar som de gör. Även om det kanske skaver måste vi våga se att människor kan vara flera saker samtidigt – att godhet, illvilja och naivitet kan leva inom alla.  

 

I sommarens upplaga av musiktidningen Novell ägnades omkring 20 sidor åt det skandalomsusade och nationalistiska bandet Ultima Thule, i huvudsak berättelsen om deras framfart tidigt nittiotal utifrån deras eget perspektiv men också med tydlig koppling till dagens valframgång för SD.

Matilda Gustavsson har gjort ett skolboksexempel på hur ett intervjureportage bör se ut; påläst, analyserande och med säker stilistisk förmåga. Det blir mer som en berättelse där också bakgrundsmiljö och personporträtt är väsentliga. Till skillnad från snaskig sensationsjournalistik där det komplexa skildras onyanserat i braskande rubriker och där man i god skvallerstil hellre låter andra komma till tals än reportageobjekten själva.

 

 

Jag är ju ingen ideolog och det är först nu på äldre dar jag förstått att allt man gör är politiskt. Varje liten grej. Fy fan. Det handlar ju inte direkt om att ha slängt ut nån tv från hotellfönstret. Många blev riktiga nassar och rassar. Det var helt åt helvete och ibland vill jag bara förtränga allt.

 

Novells tilltag väckte såklart en del upprördhet, något de säkert räknat med, åtminstone att döma av chefredaktörens förklaring på ledarplats till varför de gjorde reportaget.

Men ännu tristare var att Dagens Nyheter stal upplägget, frågeställningarna , ja hela vinklingen och gjorde sin egen version av reportaget några månader senare. Ännu tristare är att det inte är första gången Novell har drabbats av liknande korpande, utan minsta hänvisning till deras egen artikel, så den här gången gick de ut offentligt med sin kritik. Något som draken självklart slog ifrån sig. Men det är bara att döma själv, bägge reportagen finns länkade här nedantill.

 

 

 

Novell reportaget

 

DN reportaget

 

Konflikten

 

 

 

 

 

 

 

#1 - - Pål Eggert:

Fy fan vad dåligt av DN. Vilken skymf mot skribenten. Man skulle ju kunna tro att den som är stor kan stå över sådana låga tricks men tydligen inte...

#2 - - S:


Jag tecknade faktiskt en prenumeration av Novell tack vare det - stöd de små.

Till top