Kungen i Gult

Böcker / Permalink / 0
 
 
 
 

En novellsamling i kortformat, översatt och excellent illustrerad av Jonas Wessel, bekant från bland annat Eskapix där han bidragit med både artiklar och noveller.
Författaren Robert W. Chambers blev ett odödligt namn inom skräcklitteratur med Kungen i gult som publicerades i original redan 1895. I Hastur förlags svenska utgåva återfinns dock bara de fyra först berättelserna, kallade Ryktesreparatören, Masken, I Drakgränden och Det gula tecknet, samt Profetens Paradis – som är en sorts olustiga dikter, eller om man så vill; scener och fragment av en större föreställning.

 

 

Orsaken till att samlingen kortats är enligt förlaget att de fyra novellerna ”inte bara är konstnärligt och stilistiskt överlägsna de övriga novellerna i samlingen, utan de enda som innehåller övernaturliga inslag.” Låter som ett klokt beslut med andra ord.
Fler samlingar borde vara av den här typen; 130 sidor rent nöje, där novellerna på samma gång är fristående som sammanvävda, enkelt uppbyggda men med mytologiska bråddjup av rent mörker. Handnumrerad i femhundra exemplar.

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

Till top