Die Blonde Bestie

Musik / Permalink / 0
 
 
 

”I djupet av dessa förnäma raser, det går inte att ta miste på, finns rovdjuret, den praktfulla blonda besten som lystet är på jakt efter byte och segrar.”
- Friedrich Nietzsche

För några veckor sedan läste jag en biografi över Nietzsche, där raderna om Den blonda besten ovan är hämtat ifrån. Eftersom jag knåpar på en novellsamling där en av berättelserna delvis rör sig kring nationalsocialistisk ockultism, krattade jag ner citatet. Kort därefter offentliggjordes låttitlarna till Marduks kommande skiva, där spår två heter just The blond beast.

Nu är det inte alls säkert att Marduktexten har något med Nietzschecitatet att göra. En av koncentrationslägrens mest ökända krigsförbrytare, Irma Grese, kallades även hon för ”den blonda besten”. Marduk har redan tidigare gjort musik på temat andra världskriget, såsom skivan Panzer Division Marduk eller låten The Hangman of Prague.

Som vaktchef för de kvinnliga fångarna i Auschwitz var Grese beryktad för sina sadistiska tortyrmetoder. Under efterkrigstidens rättegångar vittnades det om att Grese blev sexuellt tillfredsställd av att piska fångarna och att hon vid ett tillfälle band ihop benen på en kvinna som höll på att föda fram sitt barn. Grese var också en av de lägervakter som sållade ut fångar till Josef Mengeles experiment. Irma Grese dömdes till hängning och avrättades den 13 december 1945, tjugotvå år gammal.   

 

 

Frontschwein släpps den 19 januari.

 

 
 
 
 
Till top