Kämpfen, Töten und Sterben

Böcker / Permalink / 0
 
 
 

Under andra världskriget avlyssnade systematiskt Storbritannien och USA sina tyska krigsfångar, samtal soldater emellan som sedan transkriberades. I vissa fall skickades även tyskspråkiga agenter in i cellerna i försök att styra innehållet mot önskad riktning – det vill säga något som gick att använda rent strategiskt mot tyskarna.

 


Dokumenten som hemligstämplades efter kriget gjordes tillgängliga för allmänheten 1996 men undgick ändå granskande ögon fram till 2001, då historikern Sönke Neitzel på allvar började gräva i materialet. Dessa smyginspelningar av krigsfångarna är själva kärnan i Soldater.
Vittnesmål och ögonvittnesskildringar i historiska sammanhang är inget ovanligt, det som gör detta digra material av berättelser smått unikt är att det faktiskt är nedtecknat under själva det historiska skeendet, där män som delar en kopp kaffe eller cigarett utbyter minnen, skvaller och erfarenheter. Det finns inget av eftertänksamhetens tillrättaläggande eller förskönande, inget facit i hand och ingen självcensur.

 

 
 

Materialet avlivar seglivade myter, som att Wehrmacht aldrig var direkt delaktiga i förföljelserna och massavrättningarna, eller att vad som skedde i koncentrationslägren var något som de flesta inte kände till. Vittnesmålen berättar något helt annat.
Synen på judar bland soldaterna är också intressant att ta del av; från slentrianmässigt upprepande av propaganda till enskilda personer som med risk för eget liv hjälpt judar undkomma, liksom Hitlerfanatikernas antisemitiska mytbildning som lever och frodas än idag.
För att sammanställa boken har Sönke Neitzel tagit hjälp av socialpsykologen Harald Welzer, som placerar vittnesmålen i tidens och krigets referensram. Hur gruppandan i det egna förbandet spelade långt större roll än ideologi. Hur lite socioekonomisk eller religiös bakgrund hade att göra med hur soldaterna agerade vid fronten; där det gavs utrymme för grymhet var alla lika benägna, ibland rentav ivriga, att våldta, tortera och mörda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top