3 Snabba

Film / Permalink / 0
 
 
 

K Special Om Christina Lindberg

Suverän dokumentär av Ika Johannesson och Jane Magnusson om skådespelerskan och legendariska pinuppan Christina Lindberg. Vi får följa Christina från de tuffa barndomsåren till flickfotografsfavorit och utvik jorden runt, till Rötmånad och liknande avklädda roller till Thriller-en grym film, det destruktiva förhållande som ledde till att hennes karriär gick i stå, till en comeback i världens blickfång i och med Thrillers klassikerstatus hos Tarantino och kultfans. Passa på att se den Här

 

 

 


Moon

Astronauten Sam Bell har levt på månen i nästan tre år när filmen tar sin början. Han arbetar med att skörda helium från månens yta som används som energikälla på jorden. Som enda sällskap har han roboten Gerty och videoupptagningar från familjen hemmavid. Efter en olycka utanför basen vaknar Sam upp och finner att de inrutade dagarna mellan månkneget och hemlängtan helt och hållet förändrats.
Jag minns uppväxtens SF-läsning, främst Deltaböckerna, som ofta filosofiskt och etiskt resonerande. Rymden var stor och full av möjligheter medan människan var skör och småaktig, för att förenkla det hela. Den här filmen ger mig en liknande känsla, det är inte actionpackad underhållning utan snarare funderingar kring människovärde och moral.
Det är tyvärr lite väl mycket hollywoodska stråkar här och där, men det ödsliga månlandskapet är sällsamt vackert och berättelsen oemotståndligt medryckande.

 

 

Apollo 18

Officiellt var Apollo 17 den sista bemannade resan till månen, 1972. Men ett år senare skickades två amerikanska astronauter till månen på ett hemligt uppdrag och den här filmen visar de verkliga bilderna från den resan. NASA förnekar Apollo 18:s existens medan andra menar att den här filmen visar orsaken varför människan aldrig har åkt tillbaks till månen.
Jag är inte särskilt förtjust i den såkallade ”found-footage-horror”, men den här filmen gillade jag faktiskt, trots en del väl sega transportsträckor. De statiska kamerorna på månskytteln och astronauternas skakiga kameror är en lyckad kombination som ger rätta klaustrofobikänslan. Det är inte världens vassaste specialeffekter, men rymdmonstren ifråga får även de godkänt.  

 

 

 

 

 

Till top