Cigarette Burns

Film / Permalink / 0
 

En av de absolut bästa filmer Carpenter gjort på den här sidan nollnolltalet, även om det inte säger mycket.
Den svårt härjade biografägaren Kirby blir kallad till audiens hos den svinrike affärsmannen Bellinger. Ryktet har spridit sig att Kirby är duktig på att leta upp filmer som är rena rariteterna. Bellinger själv skryter med att han är ägare till över 8000 av de mest vidriga, bannlysta och sällsynta filmer som någonsin gjorts. Dock saknar han en; den mytomspunna filmen La Fin Absolue Du Monde. Regissören Hans Backovic hade gjort filmen som ett vapen riktat mot världen, och redan på premiärvisningen gick publiken bärsärk i biosalongen med blodbad som följd.
När Kirby avfärdar den mytomspunna rullen som en vandringssägen visar Bellinger honom ett rum där en av de medverkande från filmen hålls fängslad; en ängel med sina vingar avskurna. Under hård ekonomisk press tackar Kirby ja till uppdraget och sökandet efter mardrömsfilmen kan börja...

Jag tycker Cigarette Burns är både vacker och storslagen, dels är det en effiktiv och blodigt gjord skräckberättelse av den råa skolan. Dels är det en kittlande tanke att en film, eller för den delen vilket konstnärligt verk som helst, kan äga kraften att i grunden förändra och förvränga den person som kommer i kontakt med det. Framförallt är den en skräckfilm som känns inte bara originell utan också genuint obehaglig. 

 

 

 

Till top