We3

Serier / Permalink / 0


Ni har hört det förr. Innan den första plogen smiddes så tillverkades hugg- och stickvapen för att slakta grannbyn innan de hann komma på tanken att slakta oss. Med krutets introduktion till västerländerna kom sprängämnen och skjutvapen. Nya häftiga sätt att ta kål på folk.
När elektriciteten uppfanns dröjde det inte länge förrän Elektriska Stolen följde i dess spår. När Einstein knäckte hela grejen om hur atomer klyvs och hur de kan användas till att ge oss energi utav bara helvete, tog det inte långt därefter förrän förintelse och död drabbade Hiroshima och Nagasaki. Och så vidare...

 


Om man då tänker sig att det fanns ett sätt att kunna kommunicera med vanliga husdjur och utrusta dem med cyborgliknande rustningar, hade det verkligen används till att bygga broar och underlätta för mänskligheten eller hade de –som grundstoryn i we3 är- används till systemets legosoldater och lönnmördare? Svaret är ganska givet.Men we3 handlar egentligen inte om djur, eller om teknik för den delen. Den handlar om makt och motstånd, överhetens syn på oss och om ditt eget val att vara en nyttig idiot eller inte.

 
We3 är en oerhört snabbläst och lättsmält stycke serie, men som ändå hinner berätta mycket på ett effektivt sätt. Bara djurens inbördes dialog är rent beundransvärd. Författaren Grant Morrison och tecknaren Frank Quitely har gjort ett minimalistiskt storverk som bör läsas i andetag snarare än sjok och som lätt fastnar i tankarna flera dagar efteråt.
Bosss!!
St!nk!!


 
Till top