Tosh

Böcker / Permalink / 0
 
 
 

Tosh utspelar sig i en svunnen civilisation där Sahara idag ligger. På stora plattformar överst i blodträden bor högadeln. Resten av befolkningen bor hierarkiskt rangordnat längsmed stammarna och endast de som bor på lägsta plan arbetar på marken.
Tosh och hans familj tillhör det förnämsta skiktet av trädfolket och står drottningen nära. Det är sedan födseln förutbestämt till vilka familjer och med vilken adelsflicka Tosh och hans bror ska giftas bort.
Men ungdomarna följer inte drottningens och föräldrarnas beslut, utan väljer själva sina kärlekspartners, något som får fruktansvärda konsekvenser.
Unge Tosh blir sänd långt iväg som slav hos de marklevande folken. Där härskar konungar, grymma adelsherrar och fångvaktare med piskor. Tosh drömmer om att en dag bli fri och återvända till sitt folk bland träden.

 

 


Tosh är en berättelse som påminner väldigt mycket om de klassiska äventyrsberättelserna från bokslukaråldern. Tarzan, Johan Vilde, Tom Sawyer och Djungelboken, är några av titlarna som dyker upp i bakhuvudet under läsning. Jag anar också fragment från mytologiska figurer, bibliska berättelser och historiska legender som t.ex. Ikaros, Moses och Spartacus. Trädfolkets drottningvälde för tankarna till den minoiska kulturen och Sir Arthur Evans teori om att alla civilisationer en gång började som matriarkat.
KG Johanssons har en osviklig förmåga att få sina miljöer att kännas organiska och jordnära. Framtidsvärldarna såväl som forntidsvärldarna. De doftar, låter och andas. Det är magiskt och otroligt men samtidigt verklighetsnära och trovärdigt.
Ett medryckande äventyr i Edgar Rice Burroughs anda men också så mycket mer, Tosh är helt enkelt ett måste.   

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till top