Perversioner

Böcker / Permalink / 2
 
 

Jag har ju nämnt den här novellsamlingen tidigare, men då enbart utifrån Nikanor Teratologens bidrag. Det har tagit sin runda tid att ploga igenom resten av antologin. Det har varit en (tvärtom vad titeln antyder) läsning som inte gett särskilt många lust –eller olustkänslor för att locka till febril bladvändning.
Idén kring Perversioner är enligt förordet smått inspirerat av sextiotalets Kärlek-antologier där stora namn inom svensk litteratur bidrog med erotiska noveller. Det var tydligen populärt, hela fjorton volymer blev det. Av Perversioner blev det bara en volym och det är inte svårt att förstå varför.
Vertigo förlag siktade in sig på författare som de tyckte ägnade sig åt ”avvikelser inom litteraturen”. Ett antal noveller i samlingen är inte bara surrealistiskt svårpenetrerade utan skyltar också med tafatta experiment av styckade fragment och trötta grepp hämtade från den moderna poesin. Jag tråkas snabbt ut av rader som Mirja Unges: Hon försökte ställa sig på händerna darrade och dröp och han hade druckit kaffe hon kände det på lukten. Eller Jörgen Gassilewski: Masturbera. Tjechov. Mat genom serveringsluckan. Nu har det inte kommit någon mat.

 


Av bidragen som inte är lallarelyrik i novellskrud är merparten bara tråkig prosa som inte lämnar något bestående intryck. En av de sämsta novellerna, Hästflickan av Gunnar Blå, är en god påminnelse om att antologier inte bör bli en plattform för förlagsbossens egna alster, ens under pseudonym.
Men utöver Pedofobens Bekännelse innehåller faktiskt Perversioner två guldkorn till: Biancaneve av Torbjörn Elensky samt Övergångsålder av Gabriella Håkansson. Biancaneve är en vackert vidrig betraktelse av statyfetischism och nekrofili som utspelar sig i det fascistiska Italiens sista dagar av sönderfall. Övergångsålder handlar om Birgitta som i sin ensamhet tar steget mot att bli kattmänniska och skaffar sig ett spinnande husdjur som sällskap. En dyster berättelse som påminner mycket om den typiska skräcknovellen i sitt sätt att subtilt signalera att något skevt och sjukt är i görningen långt innan det egentligen sker.

 

 
 
 
 
 

 

#1 - - Emma:

Jag är väldigt glad vid Gabriella Håkanssons böcker, så blir lite nyfiken ändå :-)

Svar: Jag är sugen på Gabriellas böcker, vilken rekommenderar du?
Jag

#2 - - Emma:

Börja med Operation B! (därefter Fallet Sandemann, som är en uppföljare) Hjärnmänniskan är min favorit men känns inte lika "typisk", har inte läst de nyaste.

Svar: Tackar, hamnar på läslistan
Jag

Till top