3 snabba

Film / Permalink / 0
 
 

Skämmerskans Dotter
En skämmerska är någon som kan se in i människors själ, se deras mest skamfyllda hemligheter som de försöker dölja för omvärlden.
 När fursten och hans närmaste mördas pekar alla spår mot arvingen Nicodemus. Men Nicodemus hävdar att han är oskyldig, så för att verkligen bekräfta att han är mördaren hämtar de Dinas mor som är Skämmerska. Dina har ärvt sin mors förmågor och dras också snart in i fallet.
Dansk film brukar borga för kvalité, men den här storyn är så pass uppenbar och kopierad att den mest för tankarna till senare års svenska julkalenderäventyr. Specialeffekterna är också en påminnelse om att med en begränsad budget så bör man låta drakar hålla sig i skuggor och halvdunkel istället för att knalla omkring i fullt dagsljus. Trots allt en duglig matinébagatell för familjen, där jag önskar att man fått se mer av Stina Ekblad som gör en riktigt grym insats av det lilla vi får se av henne.
(Netflix)




A Gray State
Fängslande dokumentär om krigsveteranen David Crowley som mördade sin familj och sedan begick självmord. Alldeles före tragedin så var David uppslukad av arbetet med A Gray State, ett filmprojekt där han ur en konspirationsteorisk vinkel ville varna sina landsmän för en annalkande diktatur och ett snart förestående folkmord. På sin sida hade han gamla bekanta som Alex Jones och Infowars, liksom ett löst sammansatt nätverk av Tea Party-medlemmar och de som på ett kvasireligiöst vis tror på slutna sällskap och dolda makter som förenas under Den Nya Världsordningen.
Konspirationsteori har gått från att vara ett undergroundfenomen till att bli en egen födkrok och blandats samman med vanlig samhällskritik från libertarianskt håll. Davids mord och självmord blir - kanske inte helt otippat- en del av konspirationsteorierna.
Det är ett intressant ämne att reflektera kring. Konspirationsteorier av det här slaget har ofta en tydlig underklasskoppling och är inte sällan löjeväckande. Samtidigt ser man i de högre samhällsskikten hur en snarlik kvasireligiös tro genomsyrar akademikers, makthavares och mittfåremedias tro på t.ex. ”kritiska studier”, ryska sammansvärjningar och ständig global tillväxt. De maktlösas konspirationsteorier är knasigt destruktiva och maktens dito är dagens sanning.
Den här dokumentären är inte bara sorglig och riktigt spännande, utan tar sig an det inflammerade ämnet om konspirationsteorier på ett intressant vis.
(Netflix)

 

 

We Have Such Sights To Show You
Slutligen måste det tipsas om den kulturgärning som förgyllt december månad: nyutgåvor av Rabid, The Brood, Scanners I-III och Hellraiser I-III, oklippta och restaurerade. Filmerna släpps separata och i samlingsboxar, på både Blu-Ray och DVD och innehåller en hel hög extramaterial.
(Studio S/Njuta films)

 

 

 

 
Till top