The Killing Joke

Serier / Permalink / 0
 
 
 
Ibland när jag botaniserar i källargömmorna, unnar mig några spirou, försjunker i någon tummad Punisher, stöter jag ibland på en sådan där riktig höjdare som jag nästan glömt att jag hade.
Som The Killing Joke med manus av ikonen Alan Moore och utsökta illustrerad av Brian Bolland; en favorittecknare ända sedan Camelot 3000. En scifiversion av sagan om Kung Arthur kan man säga, som under åttiotalet gick i tidningen Gigant och senare återtrycktes i Magnum Special.

The Killing Joke tar sin början med att Batman i ett regnigt Gotham anländer till Arkham Asylum. Han följs av Kommissarie Gordon in till högriskavdelningarna, längs de skummaste korridorerna. Där Harvey Dent tittar ut genom ett galler, bara sådär i förbifarten.
Den mörke riddaren går in i en av cellerna och slår sig ned vid ett bord där Jokern lägger patiens. Batman är där för att prata om hur någon av dem går allt närmre döden för varje gång de stöter samman. Men snart upptäcker han att personen han trodde var ärkefienden egentligen är någon annan, utklädd till Jokern.
 
 
 
I nästa stund får man följa den egentliga Jokern, på fri fot och i färd med att överta ett nerlagt nöjesfält. Samtidigt drömmer han sig tillbaka till tiden innan han blev Jokern. När han bara var en misslyckad komiker i en skruttig lägenhet tillsammans med en fästmö som väntade deras första barn. Full av oro och ångest över en karriär som aldrig tar fart och en familj han knappast kommer att kunna försörja.
Med små medel låter Moore läsaren ana att en desperat handling av något slag är enda lösningen på de ekonomiska bekymren. Så blir det också, med en extra liten snurr på det hela för att metarmorfosen till clownsminkad fullblodspsykopat ska bli komplett.


Parallellt med Jokerns minneskavalkad serveras den råa nutidsberättelsen om hur Jokern tar sig in hos Kommissarie Gordons hem, där han skjuter och därmed förlamar dottern Barbara. Det hela är oförglömligt brutalt tecknat av Brian Bolland.
Gordon kiddnappas och bjuds sedan på en hisnande mardrömsfärd i det nedlagda nöjesfältet. Jokern och hans skruvade kumpaner gör sitt bästa för att knäcka den gamle snutens förstånd.
Givetvis gör läderlappen entré, men med Alan Moore bakom spakarna blir det inte lika simpelt och förutsägbart som hos andra serieskapare. The Killing Joke handlar om så mycket mer än att en hjälte fångar en skurk, inte minst om två förvrängda och kantstötta människor som kanske trots allt är motsatta sidor av samma mynt.
Till top