Tema: Arv

Böcker / Permalink / 0
 
 


Varg-Larsen är skriven av Jack London och gavs första gången ut 1904. En intellektuell, men också vek ung man vid namn Humphrey van Weyde hamnar i klorna på en hårdför besättning. Där görs det så småningom en sjöbuse även av honom. Humphrey fascineras av den tyranniske kaptenen Varg-Larsens hårda livsfilosofi och brutalitet. Stora delar av handlingen förs framåt genom djuplodande samtal dem två emellan.
Trots att Humphrey hela tiden ifrågasätter Varg-Larsen som person så beskriver han också Larsen som något mer än människa, en smått mytologisk urkraft. Det hela för tankarna till Franz Kafkas författarskap, där fäderna i berättelserna ofta har samma drag av mäktig övermänniska med en skrämmande underton.
Det är svårt att inte tolka Varg-Larsen som en allegori för en pojkes syn på sin far; hur han nästan är övernaturlig i styrka och intellekt. Men också hur pojken blir man och med åren letar efter svagheter hos fadern som en del i frigörelsen, svagheter i både tanke- och muskelkraft. Man vill både lära sig av honom och ifrågasätta allt han säger samtidigt. Man dröjer gärna vid olikheterna far och son emellan, bara för att senare i livet konstatera att man blivit väldigt lika varandra ändå.

 


Den gamle och havet är skriven av Ernest Hemingway och gavs ut första gången 1952. En roman som handlar om den gamla fiskaren Santiago som bor på Kubas kust, men också om hans unge lärjunge Manolin.
När Santiago inte fått någon fisk på länge ser Manolins föräldrar till att pojken får tjänst på en annan fiskebåt. Manolin försöker ändå hjälpa Santiago att vända sin tur och ger gubben både mat och agn. En dag ger sig Santiago allt längre ut på havet och där får han äntligen napp! Det är den största och vackraste fisk han någonsin sett. Han kämpar på liv och död med fisken, medan hans båt dras allt längre ut till havs.
Liksom kapten Ahabs vita val, Moby Dick, anas att Santiagos fisk egentligen är en symbol för någonting annat. Kanske för själva livet, som är på väg att slita sig ur hans händer. Santiago drömmer om det förflutna om nätterna och lever alltmer i sina minnen.
Det enda som binder honom till nutiden är just Manolin och en önskan att föra vidare sin kunskap till honom. Det smärtar honom att Manolin blivit någon annans lärjunge. På så vis blir också den väldiga fisken en gammal mans sista försök att visa sin styrka och list för den unge mannen; att efterlämna sig en bragd och ett mål att sträva efter.

 

 

Borta med vinden är skriven av Margaret Mitchell och gavs ut första gången 1936. En av de mest kända kärleksromanerna, som kanske inte är fullt lika mycket kärleksroman som man kan luras att tro. Säkerligen minns fler de romantiska bilderna från filmatiseringen än som läst boken, men egentligen anser jag Mitchell på ett svarthumoristiskt vis gör ett briljant porträtt av en högst intelligent, bortskämd och handlingskraftig kvinna i och med Scarlett O'Hara.
Jag anser det också vara en stark krigsskildring, kanske just för att kriget skildras på avstånd och genom kvinnornas ögon. Scarlett arbetar - högst motvilligt - på fältlasarett, mest för att det förväntas av henne. Mitchell skildrar ingående hur Scarlett måste skära loss stycken av sjukt och ruttnande kött från de sårade; hur köttstyckena landar med ett klafsande i porslinsskålen och ibland krälar av fluglarver.
Det är också en berättelse om den motvilliga freden. Hur segrarna i sanning skriver historien och förnedrar förlorarna med orättvisa kapitulationsvillkor.
Berättelsen visar också hur kvinnor genom historien trätt fram för att hålla samhället, jordbruket och fabrikerna igång medan männen kämpat och dött på slagfältet.
Scarlett lyckas få familjegodset Tara på fötter och försvara det med vapen i hand mot fientliga inkräktare. Den bortklemade överklassflickan som tidigare mest brytt sig om nöjen och lyx sliter hårt på åkrarna och fälten för att odla den jord som lagts i träda. Hennes stolta och orubbliga kamp för att se sin barndoms ängar åter grönska blir en symbol för hur de besegrade och slagna reser sig ur krigets aska - fast beslutna att sträva vidare trots allt.

 

 

 

 

 

Relaterat:  Tema Vampyr

Till top