Majfynd

Serier / Permalink / 0
 
 
 
 

”Cyclops, Storm, Banshee, Nattkryparen, Järven, Colossus!
Atomålderns barn och Charles Xaviers studenter – mutanterna, hatade och fruktade av den värld som de svurit att beskydda. De fantastiska och märkligaste hjältarna av dem alla!”

 
 

Jag slog dank mellan biblioteket och närbutiken när en kombination av gassande sol och skrammel i byxlomman fick mig att söka både skugga och bättre begagnat i second hand-butiken. Jag svepte ner till bokhyllorna och stelnade plötsligt till…
Överst i ett tidningstråg hägrade premiärnumret av X:en från 1984 i helt utmärkt skick. Ett kraftfullt omslag som mitt sex-sjuåriga jag många gånger fingrade på i kvantums tidningsställ men som min saliga mor tyckte att jag var för ung för. Att jag har en hel radda Dracula från ännu tidigare än -84 verkar smått motsägelsefullt såhär i efterhand.

 

 

I äventyret hamnar gänget hos Ka-Zar i urtidslandet. Det är radarparet John Byrne och Chris Claremont i högform. Byrne innebär klassiskt stilren seriekonst, strösslad med action, något helt annat än den tecknarstil á la Jim Lee och Erik Larsen som så småningom fick mig att överge marvelblaskorna helt och hållet. Claremont bakom spakarna innebär att det inte knusslas med mutantsåpa mellan sammandrabbningarna, vilket ger omedelbar mersmak för fler nostalgiska tillbakatrippar. Tidningen var klart värd sina fem riksdaler med andra ord.

 

 
Triggad av att läsa John Byrne för första gången på åratal så grävdes Marvels Universum 7/87 fram ur de dignande gömmorna.
För den yngsta högläste jag Arvet som är en Byrne-hyllning till Stephen King kan man säga, där Fantastic Four inte syns till förrän framåt slutet av storyn, något som jag minns som ett hyfsat udda grepp i superserier från den tiden.

 

 

Det handlar om den unga musikern Sharon Selleck som på väg till ett gig får motorhaveri mitt ute i ingenstans. När hon söker sig till den närmaste bonnhålan så märker hon snart hur annorlunda folket där verkar vara. De pratar märkligt och beter sig ännu märkligare. De vattnar sina enorma grödor med… mjölk?!

Sen blir det kusligt värre.

 

 

 

 

Till top