Högtidsmassaker

Böcker / Bentley Little, Jack Ketchum, Shane McKenzie, Skräcklitteratur, Wrath James White, boktips, halloween, hardcore horror, skräcknovell / Permalink / 1
 
 
 

Det var ett tag sen sist jag läste en novellantologi, så vi testar ett något annorlunda grepp: kort redogörelse för alla noveller, uppdelat i två upplägg och med desto fler excellenta utdrag att kittla läsnerven med. De första fördömda tolv alltså, då kör vi.

Consensual – Jack ketchum
Ett kärt återseende som ger omedelbar mersmak. Jack Ketchum håller stilen i den här korta Alla hjärtans dag-berättelsen om en reko snubbe som möter en trevlig tjej. Enda kruxet är att hon verkligen tänder på brutna ben. Redan en knäckt lilltå ger henne vrålorgasmer, och vem vill inte vara sin kvinna till lags?
Älskar du också den här lilla pärlan, så kasta dig genast över Ketchums novellsamling.

 

Securedate.com – Boyd E. Harris

Ytterligare en Valentinnovell, dock inte fullt lika lyckad. Om en nätdejtingsajt som beskyddas av en fet väktare i rosa trikåkostym. Om det låter roligt och lockande så är det tyvärr bara det i den egna fantasin.

 

Face – Patrick Shand
En novell om en man som börjar se ett dött barnansikte vid sängens fotända när han ska somna. Det borde vara obehagligt, men skräcken biter aldrig till det minsta, trots att jag läste den på nattkröken i ett mörkt hus. Välskriven men så medioker att den hade riskerat att vinna omedelbara priser på Augustgalan om den passerat svenskt luftrum.

 Pinch – Shane McKenzie

En lodis sitter i en gränd med kallbrand i hela benet. Ännu värre: spriten är slut. Hans hund gnyr av hunger och runt omkring dem så är halva stadjävlen pissfulla och klädda i grönt.  
Av antologins egen redaktör, beryktad upphovsman till en del böcker som jag funderat att kolla upp men ännu inte gjort, som Pus Junkies, Muerte Con Carne och Parasite Deep.
En St. Patrick Day-novell som jag kunnat svära på att jag läst förut, jag kan bara inte minnas i vilket sammanhang. En av de kortaste, grisigaste och mest minnesvärda novellerna i samlingen.

 

Ghunt – Lee Thomas
Det vankas äggjakt. I nutid men också i det förflutnas mörka minnen. En påsk för länge sedan kom en farbror på besök, märkligt lik en förvriden kanin.

Mycket nittiotal över den här novellen, jag påminns om novellantologin Ondskans Väsen bland annat. Kanske helt osökt? Välskrivet och läsvärt i alla fall.


Joyeux Pãques – Emma Ennis
En novell som sticker ut då den delvis är skriven som en saga, ett grepp som passar högtider. En småstad hemsöks varje påsk, där något ondskefullt och avskyvärt antingen stjäl någonting med sig eller lämnar något oönskat kvar.

Ett utmärkt litet hedniskt stycke skräck av Ennis, med ägg, eldar och förbannelser som huvudingredienser i häxkitteln.

 The Greatest Sin – Kevin Wallis

Naturen tar hämnd på tanklösa människor. Utspelar sig på Arbor day, en slags trädplanteringsdag. Ingen höjdare.

The greenhouse garden of suicide – Kirk Jones
Arbor day – igen. Alkad snubbe i ett växthus ska göra ett litet Re-animator experiment på en dekapiterad kvinna, men med grönodling istället för att injencera grönt jox.
Resultatet blir en helt okej Frankenstein-variant. Eller snarare Plantentein…


I ♥ Recycling – Lesley Conner
Fin familj är ute på hajk för att fira Earth Day. För träden är deras vänner och jorden deras arvelott. Men gissa vad? Naturen hämnas: allt från myror till kaniner som minsta kvist och gren har fanimej fått nock!
Titeln är inget vidare, men novellen är desto bättre. Våldsam och utan nåd – ungefär som naturen själv.

Taco Meat – John McNee

Det firas Cinco de Mayo för fullt, när en förståndshandikappad mexikan med öknamnet Pedro Pissbralla får halva kroppen och hela arslet bortsprängt. Några lymlar har roat sig med att garnera hans byxfickor med smällare av modell större! Sen blir det rejält knäppt och blodigt.
John McNee har skrivit novellsamlingarna Grudge Punk 1&2 och den här novellen är just som en våldsam punkstänkare rakt i pungsäcken. Men också uppfriskande som ett salsadipp, en kryddig mexikansk mördarzombie var just vad som behövdes efter tre gröna noveller på raken.


Remember what I said about living out in the country? – A.J. Brown
Den stereotypa redneckberättelsen. Denna gång på temat Mors dag. Clyde gillar fruntimmer, men han gillar inte när fruntimmern får en sån däringa bulle i ugnen. Då ser han till att bullen blir döbakt, fortare än kvickt.
Kass titel, men en väldigt fängslande liten berättelse som får mig att omedelbart vilja kolla närmare på A.J. Browns novellsamling Southern Bones.

Every day is a holiday – Steve Lowe
Fars dag och en son vill inget annat än att slå något tungt och hårt i gamle pappaskallen. En novell som vill mer än både talang och radutrymme räcker till. En dystopi med Clockwork Orange-vibbar som i sina ambitioner glömmer bort att vi skulle bry oss om de där huvudpersonerna som det ändå handlar om.

 

 

 
 
 

 

 

 

 
 
#1 - - hanneles bokparadis:

gillar noveller ❤️

Svar: Noveller är underbara!
Jag

Till top