Det Främmande Barnet och andra sällsamma historier

Böcker / Permalink / 0
 ”Då såg han i det klara månskenet tätt framför sig en krets av ohyggliga, spöklika gestalter. Gamla, halvnakna kvinnor med fladdrande hår hade hukat sig ned på marken i en ring, och mitt ibland dem låg liket av en människa, på vilket de åt med svår hunger.”

Hastur Förlag har skänkt mig högklassigt sällskap under denna berg- och dalbana till sommar. Jag har växlat mellan böcker signerade HP. Lovecraft och Zealia Bishop, när jag inte har försjunkit i ETA Hoffmans fantasifulla och fascinerande författarskap.
Hoffman var något av en renässansman som utöver litteratur också verkade som tecknare, tonsättare och dirigent- med mera! Hoffman har kallats ”den magiska realismens fader” och hans säregna berättelser har inspirerat alltifrån till Nikolaj Gogols Den förfärliga hämnden till Ingemar Bergmans Fanny och Alexander. Till och med Sigmund Freud ventilerade sin eviga knullångest i en analys av Hoffmans novell Sandmannen.
För den som vill veta mer om giganten Hoffmans liv och leverne rekommenderar jag Sten Wistrands excellenta porträtt av Hoffman som inleder Det Främmande Barnet och andra sällsamma historier.

Finns att köpa där böcker säljs, men allra smidigast via
förlagets egen
Webbshop

ETA Hoffman använder sig i Det Främmande Barnet och andra sällsamma historier av ett intressant berättargrepp; han låter novellerna högläsas inom ramen för ett litteratursällskap som kallar sig själva Serapionbröderna. Dessa träffas för att roa, skrämma eller utmana varandra med fantasifulla historier. Det berättarglada gänget nagelfar varandras verk, munhuggs ibland och filosoferar om berättandets natur och förutsättningar.
Jag som läser får känslan av att sitta med som en tyst betraktare, förflyttad till en annan tid och plats, men ändå i sällskap av vänner. Brödernas funderingar blir också det som binder samman de brokiga berättelserna som rör sig fritt mellan genrer och pendlar mellan allvar och humor, det abstrakta och skrämmande. Titeln ljuger med andra ord inte: detta är just sällsamma historier i ordets rätta bemärkelse.
Rekommenderas varmt!

 



   

Till top