Abercrombie

Böcker / Permalink / 3"I skidan har det inte mycket att säga, men det räcker med att sätta handen på fästet, så viskar det i fiendens öra. En mild varning. En uppmaning till försiktighet. Hörd du?"
Logen nickade långsamt.
Jämför det med ett halvdraget svärd", fortsatte Bayaz.
En fot stål for med en väsning ur svärdsskidan. En ensam bokstav i silver glimmade nära fästet.
Själva klingan var matt, men eggen hade en frostkall glans.
"Nu talar det med högre röst. Den väser ohyggliga hot. Den avger ett dödligt löfte. Hör du?"
Logen nickade igen, med blicken fäst vid den glimmande eggen.
"Jämför det med ett draget svärd."
Bayaz svepte den långa klingan ur skidan med en svag klang och höjde den sedan så att udden svävade några tum från Logens ansikte.
"Nu ropar det, inte sant? Det skriker trotsigt! Det ryter en utmaning! Hör du?"
Det lockande stålet gjorde mig på oförskämt gott humör, och jag tackar Malin och Pål för tipset. Joe Abercrombie är hårdkokt sword & sorcery/mörk fantasy för tvåtusentalet.
Rättframheten, de okonstlade karaktärsbeskrivningar och den svarta humorn känns igen från kiosklitteraturens svunna guldår. Samtidigt ska inte enkelhet förväxlas med simpelhet; under den sträva ytan göms en mer intrikat väv; ett medmänskligt budskap och djupare lager av personbeskrivningar. Nu längtar jag efter att sänka garnityren i fortsättningen.
Så här presenteras boken av Damm Förlag;
"Unionen har i århundraden varit världens mäktigaste rike, men generationer utan ett riktigt yttre hot har lett till dekadens, korruption och självbelåtenhet. I norr har barbarstammarna samlats under den blodtörstige kung Bethod och i söder söker gurkherna hämnd och ära. Men i Unionen gör de inre maktintrigerna och förvissningen om den egna överlägsenheten att man bara skrattar åt de varningar man får.
Logen Niofingrar, ökänd krigare och slagskämpe med slut på tur, kapten Jezal dan Luthar, egenkär adelsman utan skrupler och självdisciplin och inkvisitor Glokta som har lärt sig allt om att tvinga fram information genom att själv utsättas för år av tortyr måste alla ta till sina talanger vare sig det gäller våld, bluffmakeri eller tillfogandet av smärta för att ta sig levande genom dagen. Det lockande stålet är hårdkokt, illusionslös fantasy med svart humor och oförglömliga karaktärer. Joe Abercrombie höjer ribban för vad som är förstklassig fantasy."#1 - - Pål:

Jag visse väl att du skulle gilla den :) Jag håller på med Det lockande stålet bok 2 just nu, skrattade högt åt replikerna i den. Den svarta humorn är så jävla skön.

#2 - - S:Pål; din frestare, står i förväntansfull bibliotekskö på den!

#3 - - Malin:

Haha jag har redan njutit alla på engelska... myser

Till top