Lögnernas Bok

Böcker / Aleister Crowley, H:ström förlag, KG Johansson, LaVey, Lögnernas Bok, Magi, Ockultism, Skräcklitteratur / Permalink / 0
 
 

Aleister Crowley kallade gärna sig själv för The great Beast 666. En titel som han blygsamt nog hämtade från Uppenbarelseboken: ”Den som har förstånd skall tolka odjurets tal, ty det är en människas tal, och talet är 666.” Av brittiska pressen blev Aleister Crowley däremot kallad ”Världens ondaste man”, något som ytterligare har bidragit till legenden om hans liv och skrivande.
Mytologin och mystiken kring Crowley och de hemliga sällskap han var en drivande figur bakom; Golden Dawn och Argentum Astrum, har inspirerat en mängd hårdrocksband och populärkultur genom åren. Men hans idéer kom också att bli en grund för Anton LaVeys sataniska tempel.

 

I Aleister Crowleys kanske mest kända verk The Book of the Law sammanfattas mycket av hans livsfilosofi med ”Gör vad du vill, skall vara den enda Lagen”. Något som stämde väl in på Crowleys ofta hedonistiska förhållningssätt till sex, droger, musik och konst.
Samtidigt går det inte att avfärda Crowley som enbart en njutningscentrerad nihilist: sökandet i magi och ritualer var äkta. I hans verk går att finna ekon av Friedrich Nietzsches tankar om övermänniskan såväl som handfast självförverkligande. Med inslag av Buddism, Kabbalism, hedendom och ockulta tänkare skapade han en egen slags blandning mellan andlighet och filosofi som kallas för Thelema.

Lögnernas Bok avviker från Aleister Crowleys övriga verk, här blandas poesi med ritualer, meditativa passager och gåtfulla ordlekar med utdrag som skulle kunna vara hämtade från bibeln eller från Så talade Zarathustra av ovan nämnda Nietzsche. Ibland är det humoristiskt och ibland bisarrt, men för det mesta följdes jag av en behagligt olustig och nästan kuslig känsla under sträckläsningen.

KG Johansson är verkligen rätt man på rätt plats när det gäller översättningen. Han kan inte bara det där med biblisk tyngd och poetiska piskrapp i språket, utan har också författat det excellenta efterordet.
Därtill så har H:ström förlag formgivit en av årets absolut snyggast böcker. Lögnernas Bok är helt enkelt ett måste för bokslukare med smak för det esoteriska och ockulta i tillvaron. 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Till top