The Boys - Säsong 1

Film / Permalink / 0

I Amazon Primes The Boys så existerar Superhjältar och de är i högsta grad en del av nöjesindustrin. Med alltifrån egna produktlinjer för allsköns samlarprylar till tevesänd brottsbekämpning. Allt är en del av en storslagen och kittlande show. Allt iscensatt av den mäktiga koncernen Vought.
Superhjältarnas bakgrund och image är en del av kändiskulten och det allmänna medvetandet. Det görs långfilmer och dokusåpor om hjältarnas livsberättelser. Störst intresse är det för det fåtal som ingår i hjältarnas elitförband The Seven.

Några av de mer profilerade hjältarna har också en koppling till den evangeliska kyrkan, deras medfödda krafter ses av de troende som ett bevis för att mirakel existerar.
Bakom kulisserna finns även ambitionen att Superhjältarna ska göras till en del av det militärindustriella komplexet. Eftersom både politisk prestige och stora pengar är inblandade så förekommer fall där Superhjältarna ställs ovanför lagar och regler.  Inte sällan är Superhjältarnas officiella persona väsenskild från hur de uppför sig privat.

Unge Hughie får ett bryskt uppvaknande när det gäller Superhjältar i samband med en personlig tragedi där en av The Seven är inblandade. Det leder till att han möter den mystiske Billy Butcher som rekryterar honom till The Boys – en agentorganisation som vill ställa Superhjältarna till svars.

The Boys är baserad på en serie av Garth Ennis, en av mina personliga favoriter bland serieskapare. Jag är därtill ett stort fan av serien The Boys och äger alla album. Det är alltid vanskligt när det gäller att se något man verkligen gillar i ett nytt medium, kanske i synnerhet film- eller teveformatet.

Slutresultatet pendlar allt som oftast mellan lätt besvikelse till att känna sig rent fysiskt besudlad. Som i fallet med färska Watchmen på HBO. En mental abort till teveserie där det i stort sett bara är titeln som går att koppla till Alan Moores klassiker.
För att fatta mig kort: jag tycker att gänget bakom och framför kameran till The Boys gör nästan allt rätt. Man tar idéer, karaktärer och teman från serieförlagan men anpassar den till teveserieformatets berättande och förutsättningar.

Karl Urban gör ikoniske hårdingen Billy Butcher rättvisa, men överskuggas nästan av Jack Quaid i rollen som Hughie och Erin Moriarty som Starlight. Men trots allt utklassas de flesta av veteranen Elisabeth Shue i rollen som Madelyn Stillwell, en iskall och cynisk direktör för superhjältekoncernen Vought. För att inte tala om Antony Starr i rollen som Homelander, den mäktigaste av hjältarna.

I nästan varenda scen han är med i, tillför Starr en spänning och känslan av påtaglig fara. Han lyckas förmedla hur obehaglig en gudalik övermänniska som Stålmannen egentligen skulle vara, om han funnits i verkligheten.
The Boys är samhällskritik, action, Hollywoodsatir, splatter och spänning med sparsmakade men snygga specialeffekter. Helt i min smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Till top