Sextusen Kalla

Böcker / Permalink / 0

 

 
 

Sextusen kalla är en direkt uppföljare till En amerikansk myt och tar avstamp med skotten i Dallas och konspirationen bakom Kennedymordet.
Men nya historiska skeenden väntar i kulisserna; medborgarrättsrörelsen med Martin Luther King i spetsen, Vietnamkriget och Bobby Kennedys valkampanj. Ward Litell och Pete Bondurant från En amerikansk myt återintroduceras snabbt, som mafioso-marionetter som desperat försöker hitta något att klamra sig fast vid, utöver det sjaskiga hantverk de utför i utbyte mot att få behålla livshanken.
Till kriget åks det för att framställa heroin, som i sin tur ska finansiera fortsatt kamp för ett kommunistfritt Kuba. De stora slagen sker någonstans i skymundan, det är i Vietnamesiska horhus, barer och CIA-finansierade bakgatslaboratorium som handlingen utspelar sig. Där tortyrmetoder förfinas och leveranserna säkras.

 

 


Medborgarrättsrörelsen kommer med en oönskad förändring och president Lyndon Johnson försöker gå till mötes, eller åtminstone ta myrsteg på vägen från segregationspolitiken.  FBI med Hoover i spetsen gör sitt bästa för bugga ledarna och knyta dem till kommunism. Eller som i Martin Luther Kings fall, fånga den pilske pastorn på film när han hoppar över skaklarna, för att sedan skicka självmordsuppmaningar till honom. Samtidigt tar krafter i undre världen och myndigheterna hjälp av KKK och rika hatpamflettstillverkare i planerna för att lönnmörda King.
Över sjuhundra sidors magasinmatande med Ellroys k-pistprosa kräver förvisso sin läsare. Det är på alla vis en mörk och malande skildring, men samtidigt som berättartakten bitvis är repetitiv och maklig, finns där en ständig rörelse. I cirklar inåt, snarare än framåt.

 

 
 
 
 
 
 
Till top