Högtidsmassaker 2

Böcker / Bentley Little, Skräcklitteratur, Wrath James White, halloween, hardcore horror, novell, skräckhistorier / Permalink / 0
 
 

Det här är den andra och avslutande genomgången av novellantologin A hacked-up Holiday massacre, de tolv första novellerna avhandlas i förra inlägget
På hela taget en alldeles utmärkt samling skräck, inte bara i halloweentider. Själv införskaffade jag den för en spottstyver via itunes, men den ska även finnas i äkta bokform.

 

Seeing red – Chris Lewis Carter
En framgångsrik firma har teambuilding utomhus. För att krydda tillställningen så har man valt att testa den spanska högtiden La Tomatina där arbetskamraterna ska bombardera varandra på ett ofarligt sätt. Berättelsens protagonist har redan på förhand tagit med sig tomater riggade med tunga stenar för att äntligen ge chefen en skalle spräckt. Kruxet är att fler tvära medarbetare har kommit på liknande idéer för att förvandla lekstunden till en veritabel tomatmassaker. Snart kan ingen skilja ketchup från blod. En favorit!

Southern Fried Cruelty – Matt Kurtz

Utspelar sig på ”World animal Day”. Några djurplågare på ett hönsslakteri fångas in för att utkrävas på hämnd enligt ”nacke för nacke, näbb för näbb”. Välbeskrivna våldsfantasier. Utan krusiduller och väldigt underhållande.

 

By bizarre hands – Joe R. Landsdale

Runt Halloween söker sig en lurig predikant till familjer där det finns barn med Downs Syndrom. Han säger sig självt ha haft en mongoloid syster som han aldrig fick chansen att lära Guds goda ord, så nu vill han rädda andra slösinnade syndare från samma helvetiska öde.
Den här berättelsen är riktigt bra. Den svarta humorn, tonen och språket påminner om när Nick Cave sjunger sina mest sluskiga skrönor.

 


Family Man – John Bruni

Det är bus eller godis, men mest bus när en försvunnen broder kommer på oannonserat besök. Samtidigt är frun och resten av familjen på väg hem. Det gäller att snabbt bli av med både brorsan och liket han har med sig.
Småkul bagatell.

 

We run races with goblin troopers – Lee Thomas  

Drömsk sak om krigsveteran på krigsstigen, eller om han är vilse i hallucinationerna? Poetisk men också alltför pretentiös och osammanhängande. Synd på god potential.

 

Pascal´s Wager – Wrath James White

Jamie är inte bara döendes i Aids, han hemsöks också av demoner som krälar kring i skuggorna och inväntar hans ofrånkomliga död. Jamie genomgår mängder av ritualer. Han offrar djur på altare till gudar och gudinnor, även sådana som få har hört talas om. Man kan ju aldrig veta exakt vilken av alla gudar som dyrkats, som egentligen var den rätta. Men demonerna låter sig inte blidkas. De kräver människoliv i pant, helst före Thanksgiving.
Blaise Pascal var en fransk fysiker och filosof som var mycket intresserad av statistiskt grundad spelteori. I ”Pascals trossats” applicerade han spelteori på kristendom: om Gud finns så blir man belönad i livet efter detta om man tror på honom. Finns han inte, så har man inte direkt förlorat något på att vara kristen, eller åtminstone inte riskerat sin odödliga själ. Det är med andra ord säkra odds att satsa på Gudstro. Även om man inte tror på Gud så ska man leva som om Gud fanns. Lajvar man kristen tillräckligt länge så blir man till sist kristen på riktigt, trodde Pascal.
Wrath James White utgår i sin novell från en av flera invändningar mot Pascals trossats; borde vi inte då också ta hänsyn till flera andra gudar, som varit minst lika grymma och svartsjuka som kristendomens enda Gud?
Vidare läsning: Wrath James Whites Novellsamling.  

 

 


A special surprise at thanksgiving dinner – Elle Richfield
Hunsad Lilla Fridolf-figur lagar tacksägelsemiddag till otacksam fru och svärmor. Ändå bara klagar och gnäller de på honom. Tills förlamningsmedlet äntligen verkar och festen kan börja på allvar.

Okej förströelse, förutsägbart men hyfsat sadistiskt.

Waiting for Santa – Bentley Little
Har tänkt kolla upp Little under åren. Den här novellen om en snuskig tomtegubbe som besöker ett nygift par är småfestlig, men ger samtidigt ingen törst efter mer.


Hung With Care –Ty Schwamberger
Mördare i tomtekostym ger sig in hos en sovande familj för att skära, hugga och strimla. Gissa vem kommer till undsättning i midvinternatten?

Julnovellerna visar sig vara några av de svagaste korten i den här högtidsleken. Jag trodde helt osökt att det var en högtid som skulle locka fram det bästa/ värsta av författarna.

 

Sunshine Beamed – Marie Green
En fattig flicka leker utomhus en tidig juldagsmorgon. Men vad är det hon pyntar egentligen?
Den enda av julnovellerna jag riktigt tyckte om. Inte särskilt skräckbetonad, mer vacker och poetisk.


Dia De Los Inocentes – Elias Siquerios
Titeln anspelar alltså på 28:e december som är en slags första april för mexikaner. En ofokuserad och omständig berättelse om några unga gringos, en kartell och en köttätande – och tydligen rövknullande- staty.

Three, Two, One – Nate Southard
Nyårsafton!  Nedräkning! Times Square! Sprit! Auld lang syne!
Och starten på apokalypsen… Säker bakom skyddsmask släpper huvudpersonen ut ett sinnesförvrängande virus som förvandlar vanliga människor till våldsgalningar inom loppet av minuter. Själv håller han sig vid liv, för att dokumentera upploppen och undergången.
Hårdkokt och suveränt ser Nate Southard till att avsluta samlingen med flaggan i absolut topp.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Till top