Children of the corn - Studio S

Film / Permalink / 0

Studio S släpper ännu en suverän specialutgåva för skräckfilmssamlare och skräpfilmsfantaster: Children of the Corn I, II och II.
I oklippta originalversioner och med en hel del extramaterial. För de som eventuellt inte känner till filmerna så handlar det om landsbygdsbarn som bildar en sekt som mördar alla vuxna över nitton år och tillber ett mystiskt väsen som sägs bo i majsfälten.

 

Children of the Corn
Första CotC är den enda som är trogen Stephen Kings förlaga, Öppningsscenen är än idag stämningsfullt brutal.
En enkel berättelse; ett kärlekspar på genomresa råkar hamna i den till synes folktomma byhålan Gatlin där de snart får bekanta sig med traktens blodtörstiga barnaskara.  
Allt har inte åldrats med behag, i synnerhet vissa specialeffekter på sluttampen. Men kombinationen av gammaltestamentliga citat och hednisk dyrkan av jorden istället för himmelen bildar en fascinerande mytologi. Vi ser bara brottstycken av barnens ritualer och blodsoffer, vilket behåller mystiken.
En åttiotalsfavorit sedan tidiga uppväxten för min del, men hur väl den håller utan en nostalgisk koppling är svårt för mig att avgöra.

 

Children of the Corn II: The final sacrifice
Händelserna från första filmen blir riksnyheter och barnen från Gatlin placeras i tillfälliga boenden i grannstaden. Dit kommer också en reporter ihop med sin tonårsson för att forska i fallet. Har majskidsen verkligen övergett sin tro på sin mordiska Gud?  

Den här uppföljaren osar mycket mer Hollywood än sin föregångare, med stereotypiskt subversiva budskap om avsky för mellanvästerns lantisar och deras trossamfund. Men också visa indianer som ska varna för blekansiktenas girighet när en lokal konspiration tydligen tjänar multum på att sälja fjolårets ruttna och förgiftade majsskörd.
Det är tydligt att de som gjort filmen inte har fattat någonting av första filmens underliggande tema och mytologi.
Där Children of the Corn innehöll en kuslig barnpastor i form av karaktären Isaac, ser protagonisten Micah i uppföljaren mer ut som en tjurig emounge.
Men trots allt så rekommenderar jag verkligen CotC2, för den både avsiktliga och oavsiktliga humorn. Många av scenerna är hysteriskt kul, inte minst när en rullstolsbunden kärring blir rammad av en lastbil och kommer flygande genom fönsterrutan på en bingohall.

 

Children of the Corn III: Urban Harvest
De bägge bröderna Joshua och Eli bortadopteras från Gatlin Nebraska till slummiga Chicago. Joshua anpassar sig snart till storstaden medan Eli fortsätter att knalla runt i sin svarta sektkostym. I sin koffert har han majskolvar för att plantera en blodig skörd.

Om tvåan var mer humor än skräck så är CotC3 endast underhållande genom sin uselhet i allt från skådespeleri till specialeffekter. I en av de hysteriskt fåniga scenerna byts skådespelerskan ut mot en barbiedocka.
Om man som jag och mina knattar gillar att dra fyndiga kommenterar till C-filmer så kan Children of the Corn III: Urban Harvest ändå vara en riktigt kul upplevelse.

 

 

 

 

 

 

Till top