Besatt

Böcker / Permalink / 2
Main reste sig från bordet och släntrade fram till dörröppningen.
"Black!" Han gick genom gången och såg att hunden stod och blängde uppför trappan. Det låga utdragna morrandet satte åter i gång. "Vad är det med dig grabben?"
Hunden tog ingen notis om honom.
"Det finns ingenting där uppe." Main såg förbryllat på hunden och började själv känna sig illa till mods. Han vände tillbaka, gick in en liten bit utmed gången och på toaletten under trappan. Han stängde dörren, tände ljuset och lyfte på toalettlocket. Han märkte att han darrade. Det var som ett kylskåp här inne. Han såg på tapetens skarpa svartvita mönster och märkte att det skimrade. Han drog fingret längs en rand och det blev vått. Han såg på fukten på fingret: temperaturen tycktes sjunka medan han stod där.
Det knäppte till som ett pistolskott intill hans högra öra, han såg en skugga och ryggade instinktivt undan. En hel tapetvåd ramlade bort från väggen och över honom. Han slog undan den med handen och den föll ner brevid honom. Så såg han att en våd framför honom också sakta började glida ner. Han öppnade dörren, släckte ljuset och backade ut och stängde ordentligt.


En fyrkant på baksidan ropar ut;
VARNING, läsning av Besatt kan allvarligt skada din nattsömn.
Nåväl, så illa är det inte. Åtminstone inte halvvägs kommen in i boken. Däremot en del sköna kårar längs den gamla ryggraden.
Peter James förvaltar arvet från klassiska spöksagor väl, och lägger därtill en touch av fina Londonmiljöer och ockulta skummisar, vilket sammantaget ger en mysrysliga läsning jag saknat ett tag. Besatt är helt klart värd femman den kostade på Röda Korset.

Till top