The War Zone

Film / Permalink / 0

 

 

Den brittiske regissören Alan Clarke(1935-1990) är känd framför allt genom tre våldsamma, socialrealistiska arbetarklasskildringar; Scum, Made in Britain samt The Firm. Filmer som i likhet med Ken Loachs rullar skildrar en hård och ofta skoningslös verklighet, men som till skillnad från Loach inte är lika tydligt politiskt vinklade.
Jag får för mig att Alan också hade ett visst inflytande på folk han arbetade med; Ray Winstone som slog igenom i Scum gjorde sedan huvudrollen i The War Zone, vilken är Tim Roths debutfilm som regissör. Och Roths genombrott var som bekant i Made in Britain. The Firm var en av Gary Oldmans tidigare roller och ovan nämnde Ray Winstone återkom i huvudrollen i även hans debut som regissör Nil By Mouth.

 

 

Gemensamt för både Oldmans och Roths filmer förutom Winstone i huvudrollen är att de också är brittisk socialrealism i Alan Clarkes skola. Däremot skiljer de sig åt på så sätt att The War Zone är gräsligt dålig.
Tvärt mot vad titeln The War Zone antyder så trampar rollinnehavarna bara runt i en trögflytande sörja till händelsekedja på den vindpinade engelska landsbygden. Ingredienser av incest och dysfunktionell familj som rimligtvis borde skapa reaktioner och engagera känns istället sökta och förutsägbara. Synd på så kompententa skådespelare, i synnerhet Winstone som precis som i Nil By Mouth får det att kännas som att se en dokumentär om en våldsam familjefar när han tappar humöret.

 

 

 

Till top