Vattentäta Skott

Böcker / Permalink / 3




Likaså fanns det en stor artikel i Londontidningen The Economist - ni vet, frihandelsvännernas ledande organ för populärideologi - om att de östeuropeiska länderna hade röstat tillbaka socialister och kommunister till makten. Huvudbudskapet i artikeln var att man inte skulle oroas därför att, som man sa, "det finns vattentäta skott mellan program och politik", det vill säga att oavsett vilket spel som spelades på den politiska arenan skulle de politiska åtgärderna förbli helt oförändrade, för vi har våra hållhakar på dem: vi styr de internationella valutorna, vi är de enda som kan ge dem lån, vi kan knäcka deras ekonomier om vi vill, det finns inget de kan göra.






Det pågår ju ett experiment. Experimentet är: Kan man marginalisera en stor del av befolkningen, betrakta den som överflödig eftersom den inte bidrar till att skapa dina fantastiska vinster- och kan man inrätta en värld där produktionen utförs av de mest förtryckta, med sämst rättigheter, på högst flexibla arbetsmarknader, till glädje för världens rika? Fungerar det?






Kan man få kvinnor i Kina att arbeta - inlåsta i fabriker där de bränns till döds vid eldsvåda- med att tillverka leksaker som säljs i butiker i New York och Boston så att de rika kan köpa dem som julklappar till sina barn? Kan man ha en ekonomi som fungerar så -där de internationellt mest utarmade och utnyttjade producerar för de rikaste och mest privilegierade? Där stora delar av världens befolkning är marginaliserad för att de inte bidrar till systemet - mördade i Colombia, inspärrade i New York? Låter det sig göra? Ingen vet ju svaret på den frågan. Du frågar om det kan leda till inbördeskrig.
Visst, det kan leda till uppror, revolter.







Ur boken Att förstå Makten av
Noam Chomsky








#1 - - CJ Håkansson:

Haha Nej, nej, nej, det blir inga revolter enligt media eller premiärminstern i Stoprbritannien, det blir plundring av stackars butiksägare, utförd av bortskämda, omoraliska ungdomar. En svensk journaliststuderande gick så lång att han skrev i SvD att ungarna i england förtjänade stryk av polisen.



Att upploppen startade som en protest mot hänsynslös polisbrutalitet, ökad fattigdom och akut nedmontering av behövliga samhällsfunktioner vill inga tidningar skriva om. Det passar inte den sanktionerade dramaturgin.

#2 - - Pål Eggert:

Det bästa är ändå när vissa journalister skriver att man inte kan säga att upploppen i London hade att göra med fattigdom för då visar man förakt för de fattiga som inte gör upplopp.

#3 - - S:



CJ;

För att återknyta till Skolstartsinlägget: han har säkert toppbetyg på journalistlinjen.



Pål;

haha, snacka om förakt. Mot logik och förnuft.

Till top