Red

Böcker / Permalink / 0
 
 

Red handlar om den äldre mannen Ludlow som efter fruns bortgång tillbringar dagarna med att driva en lokal butik och fritiden till att fiska och hajka med sin jycke; Red.
En dag dyker det upp tre ynglingar med ett gevär vid floden och skjuter ihjäl hans hund. Händelsen skakar Ludlow och han bestämmer sig för att få upprättelse, något som kommer att starta en kedja av små och större händelser.
Red är en simpel story, men ändå inte. Det är inte den typiska hämndberättelsen, men den drar sig inte heller för att använda invanda klichéer och bitvis stereotypt persongalleri. Det är en finstämd berättelse, som liksom den gamle mannen Ludlow, är eftertänksam och grubblande.

 
 

Som bonus medföljer långnovellen The Passenger som helt enkelt handlar om en framgångsrik advokat som får motorstopp mitt i skogen. När en bil väl stannar för att hjälpa henne, visar det sig vara Marion, en kvinna hon gick högstadiet tillsammans med. Det blir inget kärt återseende.
Om Red är stillsam, så är bonusberättelsen snarare tvärtom – det är ett nervskakande högt tempo rakt igenom och åtminstone jag hade svårt att i förväg se exakt hur berättelsen skulle vridas och vändas, invecklas och utvecklas. Detta trots att den, precis som Red, ofta rör sig längst bekanta och redan upptrampade stigar.

 

Jag har ju sett The Woman men det här är mitt första bokmöte med Jack Ketchum. Garanterat inte det sista. Boken gjorde mig riktigt glad, äkta skräplitteratur i dialogdrivet och hårdkokt format som påminner om såväl gamla pulpförfattare som pseudonymen Richard Bachman. Fast skrapar man på den opolerade ytan innehåller skräpet, som så ofta förr, mer än vad som inledningsvis lurar ögat.
Det enda som finns att anmärka på är utgåvan. Jag väljer i stort sett alltid den billigaste varianten, häftad, i de undantagsfall jag överhuvudtaget köper böcker, men den här gången bedrog antagligen snålheten visheten. 47North heter förlaget och lyckas med konststycket att på var och varannan sida inte bara bjuda på tryckfel utan också tappa bort punkt och kommatecken i hela stycken. Det är som att all korrektur gjorts på fyllan en sen kväll. Oerhört störigt och synd på två sådana i högsta grad läsvärda berättelser. Red finns ju i flera utgåvor, gissningsvis håller de högre klass än den här.

 

 

 

 

 

 

 

Till top