Den Stora Sömnen

Böcker / Permalink / 0
 
 

Privatspanaren Philip Marlowe får i uppdrag att reda ut ett utpressningsförsök mot den åldrande generalen Sternwood. Gubben tillbringar sina sista dagar rullstolsbunden i det palatsliknande hemmet i Los Angeles omgiven av orkidéer i en djungelliknande miljö.
Boken berättar om Marlowes sammanstötningar med Sternwoods båda utflippade döttrar, den pornografisäljande Geigers och dennes pojkvänner, liksom ett galleri av kriminella både innanför och utanför lagens råmärken.
Ständigt parodierad och sällan överträffad, kan man sammanfatta Den Stora Sömnen. Det är inte själva deckarintrigen som har fängslat generationer av läsare utan sättet Chandler skrev på: hårdkokt, humoristisk och stilistiskt rent elektriskt.


 


Raymond Chandler föddes den 23 juli 1888 i Chicago. Föräldrarna var irländska immigranter och fadern alkoholiserad. Efter skilsmässan flyttade modern tillbaks till Irland med lille Raymond. (det är inte utan att det anas ett samband mellan uppväxten på den gröna ön och Chandlers sjungande och gungande prosa.)
Efter examen luffade Chandler omkring en sväng i Europa, innan han sökte sig tillbaka till USA.  Han kom där att ingå i det mytomspunna författargänget kring pulpmagasinet Black Mask, vars kännetecken var samhällskritiska kriminalhistorier, kryddade med sociala missförhållanden och korruption. Snart skrev Chandler bokstavligt talat historia, med Den Stora Sömnen som det stora genombrottet och en film noir-värld som låg vidöppen för hans förlagor och manus.

 

 

 

 

 

Till top