Caliban

Serier / lovecraft, skräck / Permalink / 0
 
 
 
 


Fraktskeppet Caliban färdas genom universum med destination jorden. Huvuddelen av manskapet långtidssover under däck. Endast en mindre grupp besättningsmän, specialutbildade för att uthärda långa rymdresor, är vakna för att styra kosan hemåt samt sköta underhåll och se till att allt flyter på som det ska.

 


Trots att det borde vara en omöjlighet i warpdrift, skakas Caliban av vad som inledningsvis verkar vara en kollision med ett annat rymdskepp, men som snart visar sig vara en märklig sammansmältning mellan de båda skeppen. Bekanta korridorer och rum bryts upp i labyrintiska vinklar och vrår; det är svårt att avgöra vad Caliban slutar och den främmande farkosten börjar. En del av den vakna besättningen har mitt i steget fastnat inuti väggar och golv.
 Caliban tillägnas HR Giger och visst är det mycket som för tankarna till Alien och för all del Event Horizon, samtidigt som Caliban är en egensinnig skapelse som skickligt använder sig av seriemediets möjligheter istället för att se ut som ett försök till film av stillbilder.
Garth Ennis och Fercundo Percio berättar i Caliban en på många sätt bekant berättelse om bräcklighet, inte bara i mötet med en omänsklig ondska i ett klaustrofobiskt slutet utrymme, utan också människans ynklighet inför rymdens iskalla oändlighet. Med andra ord, just som bra scifiskräck ska vara.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top