The Pod People

Böcker, Musik / American Psycho, Anti-Kalifen, Bret Easton Ellis, Jeremiah Karlsson, Markus och Malcom, Mädchen Amick, Stephen King, Tiamat, Ung Vänster, Wirdarne / Permalink / 0
 
 
 
Skräcksnack

Bret Easton Ellis, författaren som blev omedelbart ikonisk i och med den moderna klassikern American Psycho, samtalar här med Mick Garris som i sin tur ligger bakom en rad riktigt dassiga filmatiseringar av Kingförlagor. Det bästa i hans produktion är Sleepwalkers med Mädchen Amick och Critters 2 - och då pratar vi verkligen mer nostalgisk kult än kvalitet.

Kombinationen av en extraordinär litterär talang och medioker regissör är mot alla odds en lyckad kombination. Kanske för att Garris är ett sympatiskt fan av King, trots sin bristande talang. Kanske för att Ellis är blixtrande bra även som radioröst.

Följ Länken till B.E.E.

 

 

 

Magi, Ritualer och Narrativ

Markus och Malcom har jag rekommenderat några gånger redan, men den är alltid lyssningsvärd. Härom avsnittet avslöjades det i förbifarten att det numera är förbjudet inom Ung Vänster för killar att prata sinsemellan om ingen tjej är närvarande. Detta för att inte underminera den interna jämlikheten och allas lika värde som genomsyrar Ung Vänster.
Det vimlar av liknande guldkorn, både tragikomiska och tänkvärda. I det här avsnittet tas det avstamp i Gargamel, Voldemort och schamanism för att analysera samtiden. En hel del referenser till Sebastian Junger, en författare som rekommenderas i högsta grad.
Följ länken till Markus och Malcom

 

 

Jeremiah Karlsson

Jag upptäckte Jeremiah Karlsson genom hans musikprojekt Wirdarne. Ett band som låter som en mix mellan neofolk och numera insomnade Tiamat.
Men Karlssons huvudfokus är skrivande och han är något så ovanligt som en originell svensk författare. Enligt egen utsago heter stilen ”småländsk magisk realism” och i produktionen finner man samhällskritiska thrillers som utspelar sig inom socialtjänsten: Tystnadens älskare, stjärnornas vän och Sorgens kammare. Men också djuplodande idéromaner som Protestanten.
Ronie Berggrens pod är överlag lyssningsvärd, i synnerhet när Anti-kalifen Eddie Omar gästar. Eller som i det här avsnittet där Ronie och Jeremiah diskuterar förlagsbranschen och egenutgivning. Högintressant för både amatörförfattare och de som redan är i förlagscentrifugen.

Följ Länken till Jeremiah och Ronie

 

 

 

 

 

 

Till top