Judeträdet

Böcker / Permalink / 0

September månad drog närmare.
Åkrarna var fruktlösa, löven började falla och många med lungsot kände skäran mot sin livstråd.Hastur förlag skriver: ”Annette von Droste-Hülshoff (1797–1848) tillhörde en anrik adelssläkt men intresserade sig starkt för folkets seder och bruk hemma i Westfalen. Hennes enda prosaberättelse, Judeträdet, bygger också på en märklig mordhistoria som inträffade där under 1700-talet. Men Droste-Hülshoff omformade stoffet efter egna konstnärliga syften och skrev en historia om brott och straff som mer handlar om mänsklig moral än om att avslöja mördaren. Det är en historia om mänskligt förfall men också om det omöjliga för en i grunden rättskaffens människa att bära en oförsonad skuld.
Judeträdet har drag av krönika och sägen och rör sig i en gränsmark där skräckromantikens dubbelgångarmotiv förenas med en sträng realism och där den korthugget osentimentala men suggestiva prosan lämnar mycket osagt.”

 

 

Fyra år hade förflutit: det var nu oktober, och den milda hösten år 1760 som fyllde alla lador med spannmål och alla källare med vin, hade låtit sin rikedom flöda även över detta hörn av jorden: och man såg fler berusade, hörde talas om mer slagsmål och dumma tilltag än någonsin förr. Överallt anordnades glada tillställningar, den blå måndagen var på intåg, och den som hade kommit över ett par thaler ville genast ha en hustru också; en som kunde hjälpa honom att äta i dag och svälta i morgon.

Som det står i presentationen så är det här en mystisk mordhistoria förankrad i verkligheten, men stämningen och hur tillhör otvivelaktigt det övernaturliga. Det är bitvis skräckromantiskt och sorgligt, men också bitvis en bygdeskröna penslad i svarta nyanser av humor.  
Minst lika fängslande är Sten Wistrands porträtt av Annette von Droste-Hülshoff, hennes skrivande och livsöde. För mig, som är pinsamt obevandrad i tysk litteratur, är det oerhört lärorikt på sättet som efterordet placerar Droste-Hülshoff i ett större sammanhang med samtida författare. För mig var det här verkligen perfekt sommarläsning intill strandkant och under vyssjande trädgrenars skugga.   

 

Du finner boken bland annat här: HÄR

 

 

 

Till top