Donald Trump - En Synnerligen Amerikansk President
Ronie Berggren tar ett ambitiöst grepp med sin nya bok, genom att på cirka tvåhundra sidor försöka få till en svepande beskrivning av såväl Donald Trump som Amerikas brokiga resa från brittisk koloni till konstitutionell republik. Eller åtminstone påvisa de historiska pusselbitar som kan förklara och nyansera fenomenet Trump.
Det är minst sagt ett vågspel, men jag tycker att Berggren lyckas över förväntan. Visst är det breda penseldrag som används för att måla upp bakgrundsbilden, men det är en kunnig och kompetent hand som håller penseln.
Boken är inte tänkt att vara heltäckande eller överfull av fördjupningar och fotnoter.
Som Berggren själv skriver: ”Min förhoppning med denna bok har varit att komplettera det kvantitativa informationsflöde om USA som ingen svensk kommer undan, med en kvalitativ kunskapsgrund. Jag har önskat göra det som alltför sällan görs, nämligen presentera Donald Trump utifrån hans specifika amerikanska kontext och det republikanska partiets politiska tradition.”
Precis som i Ronie Berggrens bok om George W. Bush så är jag kluven till att tal och citat återges på engelska istället för svenska. Trist är också att mycket av berättelsen är välbekant för någon som hängt med hyfsat i amerikansk inrikespolitik och Trumps presidentskap, men det är ju inget man kan skylla Berggren för.
För egen del var de mest intressanta kapitlen de om USA:s socialistiska historia, sammanfattningen av Obamas utrikespolitik, samt den kraftigt vinklade bevakningen av amerikansk politik från svensk media. Just det sistnämnda hade nästan behövt en egen bok. Den ensidiga rapporteringen har en lång tradition, men har skruvats upp maximalt under Trumps era.
Om det stundande presidentvalet innebär slutet på Trumps presidentskap så lär många av hans anhängare att sörja. Men frågan är om det inte är Trumps fanatiska motståndare och journalistkåren överlag som kommer att åka på den värsta postdepressionen. Som Ionna Lokebratt, medieanalytiker konstaterade redan 2018:
”Vi har aldrig sett något liknande. Trump är mer omskriven i media än någon annan person eller händelse de senaste två åren. Han är mer omskriven än de svenska partiledarna tillsammans, inklusive statsminister Stefan Löfven. Under året har drygt 227 000 artiklar skrivits om Donald Trump i svenska tidningar. Det motsvarar en artikel varannan minut, dygnet runt.”
Vad gör en kille som Peter Wolodarski, när Trump plötsligt flyttar ut, efter att ha hyrt hans hjärnutrymme gratis under fyra år? Åt vilket nytt håll ska allt detta engagemang och förspilld energi riktas? Kommer det gapande tomrummet någonsin att fyllas till fullo igen?
Förhoppningsvis kan Ronie Berggrens utmärkta bok fungera som ett medel för självreflektion för dessa människor, en portal till introspektion, när och om eftertänksamhetens bleka krankhet kommer smygande som elak baksmälla.
Med andra ord så rekommenderas Donald Trump – En synnerligen amerikansk predident varmt till såväl Trumpanhängare som Trumphatare.
SKYNDA ATT FYNDA!