Galgträd

Dikt och Rim / Permalink / 0

 

 

Från vägg till vägg i glipor av gryning

Jag räknar stegen

Såsom klangen från klocktornet

Utmäter min tid

 

Bind mig en galge mot himmelen rest

Men rotad i jord

Jag vill sträcka ut ryggen och se ner på andra

För omväxlings skull

 

Den knotiga armen som med spretande fingrar

Högt håller min dom

Likt fallmogen frukt ska jag belasta och tynga

Grenverket ned

 

Så slätt är det cellgolv där jag nöter min häl

Och tappar mina ord

Inga ofödda släkten anropar min penna

I den bortdöda värld

 

Av vind vill jag röras i cirkel och pendel

Stillsamt omkring

Medan jag av krypet och korpen ihålig äts

 Och skrumpnar i solsken

 

 

 

 

 

 

 

Blodsrit

Musik / Permalink / 0
 
 
 
 
"Det måste alltid vara någon demon och eld och tillbedjan. Men jag har ingen relation till det, det betyder helt enkelt ingenting för mig. Att försöka hitta det som är ont för mig ledde mig till den självgoda mobben som sätter upp riktlinjer för hur andra ska vara."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paradise Lost

Film / Permalink / 0

 

Paradise Lost är berättelsen om det justitiemord, den moralpanik och häxjakt som tidigt nittiotal ledde till att tre ungdomar på obefintliga grunder åtalades och fängslades för brott de inte begått. Det är ett fall som fått ett enormt genomslag och skapat engagemang världen över. Gissningsvis var de tre ynglingarnas öde också huvudinspiration till Gillian Flynns Dark Places som tar upp samma hysteri kring påstådda satanistriter och asociala syndabockar klädda i svart.
Det är också en berättelse om det amerikanska rättssystemets tröghet, ett system där prestige uppenbart väger tyngre än sanning och rättvisa i moder justitas vågskål. Dokumentären visar med obehaglig tydlighet hur rättsröta, presskåta poliser, sensationslysten snaskmedia och inskränkt småstadsmentalitet i just det här fallet samverkade och fick ödesdigra konsekvenser.
Allt är väldigt jänkartypiskt; presskonferenser präglade av korkade one-liners, kristen fnoskighet och ett översittarsystem som på allvar hatar sina fattiga. Samtidigt; i jämförelse med svenska rättsövergrepp som Da Costa eller Quick kan jag inte låta bli att undra varför Sverige – inte alls lika religiöst förvridet och med ett helt annat rättssystem- har så nära till moralpanik och justitiemord?

 

 

 

 

 

 

Till top