Högtidsmassaker 2

Böcker / Bentley Little, Skräcklitteratur, Wrath James White, halloween, hardcore horror, novell, skräckhistorier / Permalink / 0
 
 

Det här är den andra och avslutande genomgången av novellantologin A hacked-up Holiday massacre, de tolv första novellerna avhandlas i förra inlägget
På hela taget en alldeles utmärkt samling skräck, inte bara i halloweentider. Själv införskaffade jag den för en spottstyver via itunes, men den ska även finnas i äkta bokform.

 

Seeing red – Chris Lewis Carter
En framgångsrik firma har teambuilding utomhus. För att krydda tillställningen så har man valt att testa den spanska högtiden La Tomatina där arbetskamraterna ska bombardera varandra på ett ofarligt sätt. Berättelsens protagonist har redan på förhand tagit med sig tomater riggade med tunga stenar för att äntligen ge chefen en skalle spräckt. Kruxet är att fler tvära medarbetare har kommit på liknande idéer för att förvandla lekstunden till en veritabel tomatmassaker. Snart kan ingen skilja ketchup från blod. En favorit!

Southern Fried Cruelty – Matt Kurtz

Utspelar sig på ”World animal Day”. Några djurplågare på ett hönsslakteri fångas in för att utkrävas på hämnd enligt ”nacke för nacke, näbb för näbb”. Välbeskrivna våldsfantasier. Utan krusiduller och väldigt underhållande.

 

By bizarre hands – Joe R. Landsdale

Runt Halloween söker sig en lurig predikant till familjer där det finns barn med Downs Syndrom. Han säger sig självt ha haft en mongoloid syster som han aldrig fick chansen att lära Guds goda ord, så nu vill han rädda andra slösinnade syndare från samma helvetiska öde.
Den här berättelsen är riktigt bra. Den svarta humorn, tonen och språket påminner om när Nick Cave sjunger sina mest sluskiga skrönor.

 


Family Man – John Bruni

Det är bus eller godis, men mest bus när en försvunnen broder kommer på oannonserat besök. Samtidigt är frun och resten av familjen på väg hem. Det gäller att snabbt bli av med både brorsan och liket han har med sig.
Småkul bagatell.

 

We run races with goblin troopers – Lee Thomas  

Drömsk sak om krigsveteran på krigsstigen, eller om han är vilse i hallucinationerna? Poetisk men också alltför pretentiös och osammanhängande. Synd på god potential.

 

Pascal´s Wager – Wrath James White

Jamie är inte bara döendes i Aids, han hemsöks också av demoner som krälar kring i skuggorna och inväntar hans ofrånkomliga död. Jamie genomgår mängder av ritualer. Han offrar djur på altare till gudar och gudinnor, även sådana som få har hört talas om. Man kan ju aldrig veta exakt vilken av alla gudar som dyrkats, som egentligen var den rätta. Men demonerna låter sig inte blidkas. De kräver människoliv i pant, helst före Thanksgiving.
Blaise Pascal var en fransk fysiker och filosof som var mycket intresserad av statistiskt grundad spelteori. I ”Pascals trossats” applicerade han spelteori på kristendom: om Gud finns så blir man belönad i livet efter detta om man tror på honom. Finns han inte, så har man inte direkt förlorat något på att vara kristen, eller åtminstone inte riskerat sin odödliga själ. Det är med andra ord säkra odds att satsa på Gudstro. Även om man inte tror på Gud så ska man leva som om Gud fanns. Lajvar man kristen tillräckligt länge så blir man till sist kristen på riktigt, trodde Pascal.
Wrath James White utgår i sin novell från en av flera invändningar mot Pascals trossats; borde vi inte då också ta hänsyn till flera andra gudar, som varit minst lika grymma och svartsjuka som kristendomens enda Gud?
Vidare läsning: Wrath James Whites Novellsamling.  

 

 


A special surprise at thanksgiving dinner – Elle Richfield
Hunsad Lilla Fridolf-figur lagar tacksägelsemiddag till otacksam fru och svärmor. Ändå bara klagar och gnäller de på honom. Tills förlamningsmedlet äntligen verkar och festen kan börja på allvar.

Okej förströelse, förutsägbart men hyfsat sadistiskt.

Waiting for Santa – Bentley Little
Har tänkt kolla upp Little under åren. Den här novellen om en snuskig tomtegubbe som besöker ett nygift par är småfestlig, men ger samtidigt ingen törst efter mer.


Hung With Care –Ty Schwamberger
Mördare i tomtekostym ger sig in hos en sovande familj för att skära, hugga och strimla. Gissa vem kommer till undsättning i midvinternatten?

Julnovellerna visar sig vara några av de svagaste korten i den här högtidsleken. Jag trodde helt osökt att det var en högtid som skulle locka fram det bästa/ värsta av författarna.

 

Sunshine Beamed – Marie Green
En fattig flicka leker utomhus en tidig juldagsmorgon. Men vad är det hon pyntar egentligen?
Den enda av julnovellerna jag riktigt tyckte om. Inte särskilt skräckbetonad, mer vacker och poetisk.


Dia De Los Inocentes – Elias Siquerios
Titeln anspelar alltså på 28:e december som är en slags första april för mexikaner. En ofokuserad och omständig berättelse om några unga gringos, en kartell och en köttätande – och tydligen rövknullande- staty.

Three, Two, One – Nate Southard
Nyårsafton!  Nedräkning! Times Square! Sprit! Auld lang syne!
Och starten på apokalypsen… Säker bakom skyddsmask släpper huvudpersonen ut ett sinnesförvrängande virus som förvandlar vanliga människor till våldsgalningar inom loppet av minuter. Själv håller han sig vid liv, för att dokumentera upploppen och undergången.
Hårdkokt och suveränt ser Nate Southard till att avsluta samlingen med flaggan i absolut topp.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Högtidsmassaker

Böcker / Bentley Little, Jack Ketchum, Shane McKenzie, Skräcklitteratur, Wrath James White, boktips, halloween, hardcore horror, skräcknovell / Permalink / 1
 
 
 

Det var ett tag sen sist jag läste en novellantologi, så vi testar ett något annorlunda grepp: kort redogörelse för alla noveller, uppdelat i två upplägg och med desto fler excellenta utdrag att kittla läsnerven med. De första fördömda tolv alltså, då kör vi.

Consensual – Jack ketchum
Ett kärt återseende som ger omedelbar mersmak. Jack Ketchum håller stilen i den här korta Alla hjärtans dag-berättelsen om en reko snubbe som möter en trevlig tjej. Enda kruxet är att hon verkligen tänder på brutna ben. Redan en knäckt lilltå ger henne vrålorgasmer, och vem vill inte vara sin kvinna till lags?
Älskar du också den här lilla pärlan, så kasta dig genast över Ketchums novellsamling.

 

Securedate.com – Boyd E. Harris

Ytterligare en Valentinnovell, dock inte fullt lika lyckad. Om en nätdejtingsajt som beskyddas av en fet väktare i rosa trikåkostym. Om det låter roligt och lockande så är det tyvärr bara det i den egna fantasin.

 

Face – Patrick Shand
En novell om en man som börjar se ett dött barnansikte vid sängens fotända när han ska somna. Det borde vara obehagligt, men skräcken biter aldrig till det minsta, trots att jag läste den på nattkröken i ett mörkt hus. Välskriven men så medioker att den hade riskerat att vinna omedelbara priser på Augustgalan om den passerat svenskt luftrum.

 Pinch – Shane McKenzie

En lodis sitter i en gränd med kallbrand i hela benet. Ännu värre: spriten är slut. Hans hund gnyr av hunger och runt omkring dem så är halva stadjävlen pissfulla och klädda i grönt.  
Av antologins egen redaktör, beryktad upphovsman till en del böcker som jag funderat att kolla upp men ännu inte gjort, som Pus Junkies, Muerte Con Carne och Parasite Deep.
En St. Patrick Day-novell som jag kunnat svära på att jag läst förut, jag kan bara inte minnas i vilket sammanhang. En av de kortaste, grisigaste och mest minnesvärda novellerna i samlingen.

 

Ghunt – Lee Thomas
Det vankas äggjakt. I nutid men också i det förflutnas mörka minnen. En påsk för länge sedan kom en farbror på besök, märkligt lik en förvriden kanin.

Mycket nittiotal över den här novellen, jag påminns om novellantologin Ondskans Väsen bland annat. Kanske helt osökt? Välskrivet och läsvärt i alla fall.


Joyeux Pãques – Emma Ennis
En novell som sticker ut då den delvis är skriven som en saga, ett grepp som passar högtider. En småstad hemsöks varje påsk, där något ondskefullt och avskyvärt antingen stjäl någonting med sig eller lämnar något oönskat kvar.

Ett utmärkt litet hedniskt stycke skräck av Ennis, med ägg, eldar och förbannelser som huvudingredienser i häxkitteln.

 The Greatest Sin – Kevin Wallis

Naturen tar hämnd på tanklösa människor. Utspelar sig på Arbor day, en slags trädplanteringsdag. Ingen höjdare.

The greenhouse garden of suicide – Kirk Jones
Arbor day – igen. Alkad snubbe i ett växthus ska göra ett litet Re-animator experiment på en dekapiterad kvinna, men med grönodling istället för att injencera grönt jox.
Resultatet blir en helt okej Frankenstein-variant. Eller snarare Plantentein…


I ♥ Recycling – Lesley Conner
Fin familj är ute på hajk för att fira Earth Day. För träden är deras vänner och jorden deras arvelott. Men gissa vad? Naturen hämnas: allt från myror till kaniner som minsta kvist och gren har fanimej fått nock!
Titeln är inget vidare, men novellen är desto bättre. Våldsam och utan nåd – ungefär som naturen själv.

Taco Meat – John McNee

Det firas Cinco de Mayo för fullt, när en förståndshandikappad mexikan med öknamnet Pedro Pissbralla får halva kroppen och hela arslet bortsprängt. Några lymlar har roat sig med att garnera hans byxfickor med smällare av modell större! Sen blir det rejält knäppt och blodigt.
John McNee har skrivit novellsamlingarna Grudge Punk 1&2 och den här novellen är just som en våldsam punkstänkare rakt i pungsäcken. Men också uppfriskande som ett salsadipp, en kryddig mexikansk mördarzombie var just vad som behövdes efter tre gröna noveller på raken.


Remember what I said about living out in the country? – A.J. Brown
Den stereotypa redneckberättelsen. Denna gång på temat Mors dag. Clyde gillar fruntimmer, men han gillar inte när fruntimmern får en sån däringa bulle i ugnen. Då ser han till att bullen blir döbakt, fortare än kvickt.
Kass titel, men en väldigt fängslande liten berättelse som får mig att omedelbart vilja kolla närmare på A.J. Browns novellsamling Southern Bones.

Every day is a holiday – Steve Lowe
Fars dag och en son vill inget annat än att slå något tungt och hårt i gamle pappaskallen. En novell som vill mer än både talang och radutrymme räcker till. En dystopi med Clockwork Orange-vibbar som i sina ambitioner glömmer bort att vi skulle bry oss om de där huvudpersonerna som det ändå handlar om.

 

 

 
 
 

 

 

 

 
 
Till top