stewe

Reklampaus

Kategori: Böcker

 
 
 
 

Härnäst från Eskapix förlag väntar Liz Wennbergs diktsamling Sen låg hon där och blödde som illustreras av Amanda Vogel. Intervju med Vogel hittas HÄR

 

 

 

 

 

Nyhet från Epok Förlag

Kategori: Publicerat

 
 
 

"Jag kände mig övergiven där jag stod, så långt borta från dom andra. Men fastän gatan var fri från trafik och inget fysiskt hinder begränsade min väg, kunde jag inte förmå mig själv att korsa över till människorna på den andra trottoaren.

Jag minns att folket jag såg på andra sidan gatan verkade vara på väg någonstans, de svepte förbi varandra som om de hade väldigt bråttom. Rörelsen av människor var som en medveten ström eller som en skickligt koreograferad konstruktion. De verkade nästan snudda varandra men ändå aldrig tveka på steget eller tvingas väja åt sidan.

Emellanåt stannade några av dem och skakade hand. De ställde sig nära varann, som älskande gör när de möts vid hållplatser. Med samma böljande, aldrig dröjande rörelser lossade de sina egna ansikten och bytte med den som stod mitt emot dem. De gjorde det utan att skämmas, som att det var det mest naturliga och självklara som fanns.

Jag tänkte att det inte var riktiga ansikten, utan stela, sträva masker i syntetiskt material. För de där ansiktena såg annorlunda ut just i ögonblicket när de bytte händer; som den gula och döda hud man ibland skalar av från hälarna.

Det var så märkligt. Trots att de bar någon annans ansikte såg jag ingen egentlig skillnad från hur de sett ut innan. Hade jag inte sett det nakna blödande köttet och de syntetiska ansiktena i ögonblicket maskerna bytte händer, hade jag aldrig kunnat avgöra vad som hänt. Jag minns att det fyllde mig med en olustig känsla, hur dom bara kunde ta någon annans ansikte och gå vidare längs gatan som om ingenting hade hänt.

När jag vaknade tände jag lampan innan jag satte mig upp i sängen. Med svettiga fingrar utforskade jag mitt eget ansikte, min panna och min hals. Jag kände extra noga längs käklinjen och hårfästet efter dolda fogar."

 

 

 
 

Fortsättning finns att läsa i antologin som presenteras såhär:
"Från mörk satir och skräck till fantasy och zombieapokalyps: Bländverk innehåller 13 noveller från Caroline L Jensen, Finn Cederberg, Kristoffer Leandoer, Mattias Lönnebo, Susanne Samuelsson, Johannes Pinter, Oskar Källner, Anna Kerubi, Jason Meredith, Johan Lindbäck, Sofie Trinh Johansson, Malin Rydén och Stewe Sundin."
Köps förslagsvis hos Bokus

 

 

 

 

 

The Icelandic Trilogy

Kategori: Serier

 
 

Om föregångaren var svag, så är den sjunde och avslutande delen av Northlanders urstark. En brutal ättesaga där vi följer hur familjen Hauksson startar ett nytt liv på Island, hur en blodsfejd tar sin början, och hur kommande generationer förvaltar sin position i det isländska samhället och kämpar för att behålla den.

 

 

Från den grymme Ulf som mördar sin mor och fängslar sin far, till den kompromisslösa Brida som blir den första kvinnan som leder Haukssons, till den skriftlärde Godar och hans krigslystna son Oskar, går samma tema igen. Vad som förändras och vad som består. Om släktens bevarande av makt och traditioner. Om drömmen att bygga något bestående på en karg och ogästvänlig plats. Att stå oavhängiga såväl Norges kungar som fria från kristet inflytande.
Ett episkt och blodigt farväl i såväl ord som bild av Brian Wood, Paul Azaceta, Declan Shalvey och Danuel Zezeu.

 

 

 
 
 
 
 
 

 


 

Thor's Daughter and other stories

Kategori: Serier

 
 
 

Den sjätte volymen av Northlanders inleds med tre kapitel om Vikingars belägring av Paris. Även om Brian Woods hårdkokta manus i vanlig ordning är underhållande så är det något av en dussinserie i sammanhanget. Jag får upprepade gånger känslan av att ha läst exakt samma berättelse någon annanstans, och det är ju ingen höjdarkänsla.

 

 


Desto vassare är däremot The Hunt, om hur en jägare följer sitt byte allt längre in i vildmarken. På sina få sidor lyckas berättelsen förmedla både bister vinterkyla liksom de hårda villkor som präglade det forna norden.
Titelberättelsen Thor's Daughter däremot, känns som upptakten till en riktigt bra serie om en blivande sköldmö som mot låga odds tar över hemmet efter sin far. Men serien avslutas snopet precis när det känns som att den börjar på allvar. Kort sagt, ojämn, men bitvis riktigt läsvärd.

 

 

 

 

 

 

Kungen i Gult

Kategori: Böcker

 
 
 
 

En novellsamling i kortformat, översatt och excellent illustrerad av Jonas Wessel, bekant från bland annat Eskapix där han bidragit med både artiklar och noveller.
Författaren Robert W. Chambers blev ett odödligt namn inom skräcklitteratur med Kungen i gult som publicerades i original redan 1895. I Hastur förlags svenska utgåva återfinns dock bara de fyra först berättelserna, kallade Ryktesreparatören, Masken, I Drakgränden och Det gula tecknet, samt Profetens Paradis – som är en sorts olustiga dikter, eller om man så vill; scener och fragment av en större föreställning.

 

 

Orsaken till att samlingen kortats är enligt förlaget att de fyra novellerna ”inte bara är konstnärligt och stilistiskt överlägsna de övriga novellerna i samlingen, utan de enda som innehåller övernaturliga inslag.” Låter som ett klokt beslut med andra ord.
Fler samlingar borde vara av den här typen; 130 sidor rent nöje, där novellerna på samma gång är fristående som sammanvävda, enkelt uppbyggda men med mytologiska bråddjup av rent mörker. Handnumrerad i femhundra exemplar.