stewe

3 lästips

Kategori: Allmänt

 

Polaren Pål, författare till De döda fruktar födelsen och Borde Vara Död,
har en ny E-novell ute hos Swenne Zombie – K ö p !

 

 
 Min vän Sandra är alltid högsta grad läsvärd
såväl i sina krönikor som blogginlägg på Sanchr
 
 

En fängslande och annorlunda reseskildring bjuder Alan Averill på
 Unexpected adventures in the East

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vit Jazz

Kategori: Böcker

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Morgonstund

Kategori: Allmänt

 
 
 

Jag vaknar till sans. Det vankas en ny vacker dag i det välfärdsland där västanvinden ännu viner. Smidigt skuttar jag ur sänghalmen, sprängfylld av social rörlighet och kapitalt kraftfull.
Jag brygger mitt eget kaffe, långt från de plasthöljade pappmuggarnas perkolatorer.

 

 

Alltmedan pannan puttrar skannar jag igenom det skatteunderstödda nyhetsflödet. Trots spetsfundiga spjutspetsskribenter och behjärtansvärd kampanjjournalistik blir det inom kort för kommersiellt och kändistätt ytligt för en kulturkonnässör som jag. Istället slår jag på den statliga televisionen för att ta del av morgonsoffornas maktkritiska rapportering.

 


Pumpen sväller så smått över lättnaden att bo så långt från icke-demokratiernas blinda dyrkan av sina Stora Ledare i gudsförgätna avkrokar där media mest tjänstgör som ett propagandistiskt partiorgan. Det fantastiska med att vara född fri.

 

De oavhängiga analytikerna och den ekonomiska expertisen berättar om hur hjulen snurrar på högvarv, sällan har det sett mer sprudlande ut för vårat ständigt suveräna samhällssystem. Stolt till sinnes hemsöker jag platsbankens välfyllda valv för att själv snappa åt mig en snutt av det stinna jobböverflödet.

 


Jag går förmiddagen till mötes med en vandring längs ån.
Fåglarna kvittrar från de nedlagda lagerlokalernas tak. Det finns något storslaget bortom krönet där åkrarna lagts i träda. Jag kan känna det i den västanvind som ännu viner. Jag kan höra det i etern som susar och brusar fram högt ovanför mig.

 

 
 

 

 

 

 

 
 

 

The architects of our doom

Kategori: Musik

 
 

The guests are stood in silence
They stare and drink their wine
On the wall the canvas hangs
Frozen there in time

They marvel at the beauty
The horror and despair
At the wake of the Medusa
No one shed a tear

Sit my friends and listen
Put your glasses down
Sit my friends and listen
To the voices of the drowned

In the moonlight's ghostly glow
I waken in a dream
Once more upon that raft I stand
Upon a raging sea

In my ears the moans and screams
Of the dying ring
Somewhere in the darkness
The siren softly sings

Out there in the waves she stands
And smiling there she calls
As the lightning cracks the sky
The wind begins to howl

The architects of our doom
Around their tables sit
And in their thrones of power
Condemn those they've cast adrift

Echoes down the city street
Their harpies laughter rings
Waiting for the curtain call
Oblivious in the wings

The casket is empty
Abandon ye all hope
They ran off with the money and left us with the rope

 

 

 

2xHastur

Kategori: Böcker

 
 

Tyvärr ler inte alltid mütter mammon åt mitt håll, annars hade jag gärna samlat på mig varje ny Hastur-utgåva obligatoriskt. Smålandsbaserade Hastur har med sitt fokus på klassisk skräcklitteratur i läckra förpackningar verkligen karvat ut en egen nisch i en övrigt fesljummen förläggarfåra. I år har det hittills blivit två utmärkta utgåvor för min del, som var ett välkommet sällskap under en påtvingad men ändå angenäm hotellvistelse.


 

Rudyard Kiplings författarskap är jag snudd på totalt oinsatt i, även om jag efter denna samling så smått stiftat bekantskap med hans poesi.
Novellerna pendlar som brukligt är i läsvärde, från berättelser man tycker sig ha läst i annan form, till mer udda skapelser. Det som präglar dem alla är en medryckande berättarglädje och en ton i språket som gör läsningen ombonad på ett sätt som för tankarna till barndomens sagostunder. Där finns också ett påtagligt förakt mot de brittiska exploatörerna, i motsats till bilden av Kipling som en av kolonialtidens portalfigurer, något som också påpekas i Per Klingbergs excellenta efterord. Åtta noveller, skönillustrerade av Jonas Wessel, bjuds gastkramargourmanden på.

 

 

Berättelsen om Carl Panzram är en på flera sätt märklig bekantskap.
Dels utgörs boken av faktiska självbiografiska nedteckningar av Panzram, men också av vännen Lessers anteckningar liksom översättare Wessels sammanbindande texter. Eventuellt kan flera varit inblandade under resans gång med tanke på att det är ett bra tag sedan Panzrams berättelse första gången gick i tryck.
Dels pendlar Panzram själv mellan att skryta och utbrodera sina mord, sodomivåldtäkter, mfl illgärningar, samt att utropa sig själv till en samvetslös dråpare, en best i människohamn som längtar till efter sin egen död, och att skylla det så kallade samhället för hur han blivit. Något som ju i sig motsägs av att varken hans syskon blev kriminella och inte heller hans medfångar under det grymma fängelsesystemet blev massmördare av samma kaliber.
Själv påminns jag om den sjuttiotalsanda som präglat Sverige med slagord som ”släpp fångarna lös det är vår” och nuförtiden ”bränn en bil och få ett jobb”. Samtidigt är varje skildring som kritiserar så pass tortyrlika anstalter som fanns på Panzrams tid självklart befogade, om inte annat som en påminnelse om hur illa det kan se ut, och säkert ser ut på sina håll än idag.
Trots att det blir bitvis monotont med brevväxlingen mellan mördaren och vännen Lesser, är boken svår att lägga ifrån sig, motsägelsefull och i absolut läsvärd. Inte minst på det nihilistiska vis Panzram betraktar sina dåd, mänskligheten och världen omkring sig. 

 

 

 

 

Hastur Förlag

 

Killer Kane

Kategori: Böcker

 
 

Såhär på broderlandets nationaldag tar jag tillfället i akt och uppmärksammar författaren Kjell Hallbings böcker om revolvermannen Morgan Kane. Norrmannens namn är troligtvis är känt av få, men under pseudonymen Louis Masterson sålde han omkring en tjugo miljoner böcker.
Min uppväxts kioskdeckare och pocketböcker ansågs, om inte rent skadliga, så åtminstone olämpliga. Det var för att det var fulkultur, massproducerat och utan några större litterära ambitioner än att underhålla och inte sällan med önskan att tjäna sig en hacka på köpet. Westernvågen i den svenska pocketpubliceringen höll i sig en lång tid och bland alla dussinböcker eller rent absurda upprepningsberättelser som Bill och Ben där varje bok följde i stort sett samma mall, stack böckerna om Morgan Kane ut.
Morgan Kane var redan från en början en antihjälte som liksom Clint Eastwoods namnlöse spagettihjälte inte alltid drar en självklar linje mellan det onda och det goda enligt ett klassiskt upplägg.
Kane hämnar som tonåring sina föräldrar genom att knivmörda en av de huvudansvariga för föräldrarnas död, för att sedan gömma sig i det militära kavalleriet. Efter åren av krig med indianstammarna och slaget vid Little Big Horn blir Kane alltmer desillusionerad och börjar för första gången kröka riktigt destruktivt, något som är ett återkommande tema under böckernas förlopp. Han ansluter sig till Billy The Kid och rör sig upprepade gånger mellan olika kriminella gäng, när han inte är ensam revolverman, innan han söker sig till Texas Rangers och sheriffyrket.

 

 

Kane finner kärleken och lämnar in sheriffstjärnan för att slå sig till ro med sin nyblivna fru på en ranch. Lyckan blir dock kortvarig och snart rör sig Kane återigen i gränslandet mellan hyrd pistol och tvivelaktig sheriff. Berättelserna blir snäppen ännu mörkare därefter.
Det som gör att böckerna ”Killer Kane” håller än idag är just att Morgan inte är så jävla hjältelik alla gånger. Tvärtom är han ofta en hänsynslös horbock och en inte särskilt rättrådig rättskipare. Under en duell blir hans ena finger förlamat och med tiden tär alkoholism och diverse sjukdomar honom hårt. Faktorer som bidrar till att skildra Kane som en sällsynt skröplig och mänsklig hjältearketyp, ständigt balanserandes på undergångens rand.
Hans återkommande vredesutbrott och sociopatiska tendenser gör Kane alltmer alienerad, för amerikanska statens sheriffmyndigheter blir han en belastning som man försöker gömma undan i gudsförgätna avkrokar. Just de tummade bokomslagen ovan, där Kane är U.S Marshal i Alaska-exil, rekommenderas med särskild värme. Stilmässigt kan man säga att Kjell Hallbing är en blandning av Jack London och Raymond Chandler; det vill mena hårdkokt och effektiv med en fingertoppskänsla för miljö- och karaktärsbeskrivningar.

 

 

 

 

 

 

 

Fredagen den trettonde maj

Kategori: Bloggverk

 
Kaffe och korsord innan jag väcker barnen.
Ledighetskänslan är äntligen i antågande.
Strypkopplet släpper så sakteligen kring struphuvudet.
Jag och lillan äter kylskåpskall vattenmelon till frukost. Grabben vill bara ha fil med kanel.
På vägen till simskolan visar jag honom den olåsta dörren till högstadiets gympahall. De enorma spindelnäten i taket som vaktmästaren borde tagit bort för länge sen. De pulserande och blekgrå kokongerna där avkomman långsamt växer sig större.
På simskolan är det stojigt. Alla skriker och skvätter omkring sig. Utom just det där märkliga barnet som stannar i kanten av bassängen med bara ögonen, pannan och den fjälliga skalpen ovanför vattnet. Jag gör allt för att undvika hans tomma och stirrande blick.
När vi kommer tillbaka till dagis sitter lillan i gungorna och tittar efter oss. Vi hinner knappt in genom grinden innnan hon vill att jag ska bära henne medan hon trycker in huvudet mellan min haka och min bröstkorg. Jag får för mig att också hennes hår luktar klor och shampoo.
Det faller döda fåglar från himlen, dunsar som blöta tennisbollar mot taket. När vi går ut och tittar närmare är deras förvridna kroppar och sargade ögon mycket mindre än vi föreställde oss.
Pyttesmå fjädrar fångas av vinden och far iväg längs asfalten som de vore blomblad. Barnen springer efter dem utan att lyssna på mina varningar, ropar högt: "Pappa, man måste ju samla ihop alla!"
När kvällen kommer tar jag en öl på trappan.
Ryggen ömmar efter att jag stått böjd och rensat jorden från ogräs och skurit bort sjukdomshärjat sly och vissnade grenar. En halv tunna full. Men ändå, jag älskar upprepningarna i de monotona momenten. Det tankefrånkopplande och simpla.
Det blev till och med något skrivet för omväxlings skull. Kanske till och med något hyfsat vettigt. Laptopens motorfläktar hörs ända utomhus, likt väsande lungors läten.
Hammaren ligger kvar bredvid. Mellan de sönderslagna tangenterna syns det misshandlade köttet och de krossade tandraderna som gömts under plasthöljet. De elfenbensvita flisorna av emalj, flytandes till ytan med bubblor av blod för varje ansträngt andetag. Kanske var det inte mer än rätt, efter alla gånger dess svultna käftarna klippt efter mina händer och gjort illa mina fingrar.

Spurious Realities

Kategori: Böcker

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Omslagskonst

Kategori: Serier

 
 
 
 
 
Tre klassiska omslag ur Epix katalog.

 
 
 
 
 

Requiem for the American Dream

Kategori: Film

 

 

Det var ett tag sedan sist jag fördjupade mig i Chomsky. Den här filmen är ett välkommet tillskott när det gäller den anarkistiske apostelns frihetliga filosofi och livsgärning.
Filmen är ikonisk i sin uppbyggnad, mer lik en rockstjärnehyllning än en samhällsdokumentär. I stort sett ingen annan röst blir hörd än just Chomskys.
Personkulten är i högsta grad förståelig, fast den egentligen går på tvärs med den självbild som Chomsky alltid torgfört; att han egentligen bara är en av många aktivister och en mindre del i ett större motstånd. Kollektivet före individen osv, samtidigt som han just genom att vara en exceptionell person blivit den moderna vänsterrörelsens portalfigur nummer ett.

 

 


Det lyfts fram klassiska klipp och bilder på Noam, men fokus ligger på nutid. Störst tid läggs på den moderna marknaden, skatteintäkterna som inte sipprar tillbaka till medborgarna, utan genom såkallade ”bailouts” istället glupas i gommen på gäldväldets girigbukar.
Det Wallstreet-baserade finansimperiet som alltmer består av ingenting - mer än fabricerade stålar och inbyggda krascher vill säga. Hur den amerikanska drömmen alltmer blivit en mardröm för Förenta Staternas medel- och arbetarklass. Det är också dokumentärens svaghet, då det under de senaste åren gjorts både sämre och bättre dokumentärer kring samma ämne. Det mesta känns igen.
Intressantast blir det istället när Chomsky lämnar analyserandet för filosoferandet, där han kritiserar samtidskulturen och månglarsamhällets kugghjulskonsumenter. Även PR-fenoment Obama får sig en slang av sleven:  “I don’t usually admire Sarah Palin, but when she was making fun of this ‘hopey-changey’ stuff, she was right. There was nothing there.”
Avslutningsvis är dokumentären, trots viss trötthet på finanstemat från min sida, väl värd att ta del av, i synnerhet för Chomskyfans. Finns att se bland annat på Netflix.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Försommarskräck

Kategori: Publicerat

 
 
 
 
 
 
"Stalaktit handlar om Elinora som lever ensam med en oförstående och utsliten mamma. Nu ska Elinora börja i en ny skola, i trean, och hon när en dröm om att allting ska bli bra igen. Att det ska bli som förut, när hon var liten.
Stalaktit är en stark novell fylld av svärta, en berättelse om ensamhet, mobbing och utanförskap. En berättelse om vad som kan börja växa i ett barn som inte får höra till."


Stalaktit publiceras genom Swedish Zombie och finns för nedladdning på ett antal ställen, 

bland annat; 

Förlagets Webbutik

Adlibris

Bokus

Bokon

 
 
 
 Stalaktit finns recenserad på följande bokbloggar:

I Elinas Hylla

Carola Strömstedt

Midnatts ord
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1/5-16

Kategori: Bloggverk