stewe

Out of the sun

Kategori: Musik

 
 

The wind is cold where I live
The blizzard is my home
Snow and ice and loaded dice
The Wizard lives alone

The wind is cold where I live
White and cold and clean
White and cold and bought and sold
And heartbreak in between
And so we shall see what is done is done
Undone

Trees are stone where I live
Leaves of razor steel
High and low and ice and snow
Broken on the wheel

Trees are stone where I live
Flowers made of glass
Cold and white and wrong and right
And voices from the past
And all our yesterdays are now undone
Out of the sun

Frozen and insane
I alone remain
Held in the vice of my disdain
There is now way that anyone will ever
Make me warm again

Life is death where I live
Frozen grin my smile
Sun is moon and out of tune
Broken strings and bile

Death is life where I live
Hearts turned into stone
Frozen breath and frozen death
And prisons made of bone
And so we shall see what become's become
Out of the sun

 

 

 

 

 

Kasserat Kött

Kategori: Publicerat

 
 


Utdrag från novellen Nemesis Divina som finns att läsa i Välfärdsavfall

 Illustration av Ingemar Roos.

 
 
 
 
 
 
 

The Girl Next Door

Kategori: Böcker

 
 

Jack Ketch var namnet alla hängbödlar i forna England kallades och i sin lätt förklädda form av Ketchum en alldeles utmärkt pseudonym för Dallas Mayr med tanke på hans berättande som tar sitt avstamp i lidande och död.
Mayr/Ketchum har länge kunnat försörja sig på sitt skrivande trots att han aldrig har slagit igenom på någon bredare front. Hans läsfölje har dock fortsatt växa för varje år, och i synnerhet sedan -89 då The Girl Next Door släpptes; en bok som fortsätter att hitta sin publik och från mun till mun spridas i kretsar av skräckfantaster och blodtörstiga bokslukare.
Stephen King har några saker att säga om Jack Ketchum och hans skrivande. Som att förutom döden och skatter så finns det ytterligare en sak som är säker; Disney kommer aldrig att filmatisera en Ketchumberättelse. Och att Ketchum, tillsammans med Cormac McCharthy och en handfull andra, är en av samtidens intressantaste författare. Jag är övertygad om att King har rätt i båda fallen, hade Ketchum varit En Uppburen Författare, istället för en hårdkokt kultfigur som nästan uteslutande trycks i pocketupplagor, hade en bok som The Girl Next Door skapat debatt på blaskornas kultursidor och taggade diskussioner i triggertrötta klassrum.  

 

I förläggarens förord varnas man för att läsa just Stephen Kings förord som följer alldeles efter. En varning som inte kan betonas nog med tanke på att King avslöjar stora delar av handlingen. Smartare hade ju varit att som förläggare istället förlägga Kings text längst bak i boken.
Förläggaren har något annat klokt att säga om boken också, att man helt enkelt ska lyssna på en pålitlig tipsare som säger att det är en bok man måste läsa och ta reda på så lite om den som möjligt innan.
Med andra ord: Läs inte recensionerna. Se inte trailern från filmatiseringen. Hoppa över försättsbladets innehållsförteckning.
Själv är jag ingen främling för svårsmält litteratur som äcklar och/eller skapar rejält obehag, men den här boken var ändå något av en pärs. Flera gånger lade jag ifrån mig den, kallsvettig och med otakt i hjärtmaskineriet. Bara för att minuterna senare återvända som till ett redan sönderkliat myggbett.
Det är en grym och plågsam läsning, ungefär som tortyrfilmen Martyrs bitvis är rent plågsam att se, fast med långt mindre blod. The Girl Next Door är psykologisk skräck. En garanterad sidvändare en sträckläsningsnatt. En bok som man inte glömmer i första taget. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag köpte mitt exemplar Här

Red

Kategori: Böcker

 
 

Red handlar om den äldre mannen Ludlow som efter fruns bortgång tillbringar dagarna med att driva en lokal butik och fritiden till att fiska och hajka med sin jycke; Red.
En dag dyker det upp tre ynglingar med ett gevär vid floden och skjuter ihjäl hans hund. Händelsen skakar Ludlow och han bestämmer sig för att få upprättelse, något som kommer att starta en kedja av små och större händelser.
Red är en simpel story, men ändå inte. Det är inte den typiska hämndberättelsen, men den drar sig inte heller för att använda invanda klichéer och bitvis stereotypt persongalleri. Det är en finstämd berättelse, som liksom den gamle mannen Ludlow, är eftertänksam och grubblande.

 
 

Som bonus medföljer långnovellen The Passenger som helt enkelt handlar om en framgångsrik advokat som får motorstopp mitt i skogen. När en bil väl stannar för att hjälpa henne, visar det sig vara Marion, en kvinna hon gick högstadiet tillsammans med. Det blir inget kärt återseende.
Om Red är stillsam, så är bonusberättelsen snarare tvärtom – det är ett nervskakande högt tempo rakt igenom och åtminstone jag hade svårt att i förväg se exakt hur berättelsen skulle vridas och vändas, invecklas och utvecklas. Detta trots att den, precis som Red, ofta rör sig längst bekanta och redan upptrampade stigar.

 

Jag har ju sett The Woman men det här är mitt första bokmöte med Jack Ketchum. Garanterat inte det sista. Boken gjorde mig riktigt glad, äkta skräplitteratur i dialogdrivet och hårdkokt format som påminner om såväl gamla pulpförfattare som pseudonymen Richard Bachman. Fast skrapar man på den opolerade ytan innehåller skräpet, som så ofta förr, mer än vad som inledningsvis lurar ögat.
Det enda som finns att anmärka på är utgåvan. Jag väljer i stort sett alltid den billigaste varianten, häftad, i de undantagsfall jag överhuvudtaget köper böcker, men den här gången bedrog antagligen snålheten visheten. 47North heter förlaget och lyckas med konststycket att på var och varannan sida inte bara bjuda på tryckfel utan också tappa bort punkt och kommatecken i hela stycken. Det är som att all korrektur gjorts på fyllan en sen kväll. Oerhört störigt och synd på två sådana i högsta grad läsvärda berättelser. Red finns ju i flera utgåvor, gissningsvis håller de högre klass än den här.