Theroux

Film / Permalink / 0Louis Theroux gör väldigt bra och ingående reportage/dokumentärer. Inte bara för att han väljer fascinerande ämnen och miljöer, utan för att han har ett sätt att komma de ibland frånstötande och inte sällan svårpratade intervjuobjekten in på livet.
Ovanstående klipp handlar om en familj/sekt av Jesustattare som hatar bögar mer än något annat, men deras åsikter också i övrigt är ganska... eh, unika eller vad man ska säga. Resten av delarna hittar du på youtube. Missa inte heller uppföljaren ”Americas most hated family– In crisis” som finns
HÄR i sin helhet.
Som förälder tror jag man ofrånkomligt kommer in på det där; vilka värderingar är rätt att föra vidare till sitt barn? Vilka av mina åsikter bör jag plantera och vilka bör jag tona ner? Det är ingenting som varken bekymrar blådårarna i förra reportaget lika lite som det här. Indoktrinering är något självklart.
Trots att jag sett inslaget med Lynx och Lamb tidigare, ryser jag lika mycket. Det är något högst perverst att se de små lintottarna sjunga framför välgaddade nazi-skins och heila i bilen med morsan. Som att bevittna ett övergrepp, vilket jag antar på sätt och vis det också är.Miljön bakom murarna är i sig fascinerande, sen tycker jag Louis kommer närmare fångarna än många andra fängelsereportage jag sett. San Quentin, what good do you think you do do?Noam Chomsky - En politisk biografi

Böcker / Permalink / 1
När "Kommunism" används i amerikansk propaganda är det enligt Chomsky ett vidsträckt begrepp som "inte har mycket att göra med sociala, politiska eller ekonomiska doktriner men däremot har en hel del att göra med den rätta förståelsen för vars och ens plikter och funktioner i det globala systemet".
[...] I och med Sovjetunionens upplösning kanske nya skällsord måste ersätta detta användbara ideologiska vapen. Ett lämpligt ord är "terrorism"Inte illa siat, med tanke på att boken skrevs i efterdyningarna av murens fall och publicerades ´97.
Problemet med den här "Politiska Biografin" är att upphovsmannen Milan Rai inte är så lite underdånig mot Chomsky. I de fall han tar upp kritik mot Chomskys idéer och slutsatser, gör Milan oftast sitt bästa att förklara hur fel kritikerna egentligen har och hur rätt Chomsky har. Istället hade han vunnit på att bara redovisa kritiken, liksom Chomskys invändningar och låtit läsaren själv bilda sig en uppfattning om vem som framstår troligast och argumenterar bäst.
Överhuvudtaget skiner hjälteglorian alltjämt, med valda nerslag i Chomskys uppväxt och bakgrund där han godhjärtat ställt sig mot förtryck och hjälpt sina medmänniskor. Nu tror jag ju knappast att något av det är påhittat eller överdrivet - jag håller själv Chomsky högt- men lik förbannat har jag svårt för glorifieringar och hade önskat någon slags motbild. Alla lär ju knappast älska honom."Problemet är att när man pressar ner folk till en ytterst utarmad nivå finner de inget uttryck för sin förtvivlan, de blir inte politiserade. De försöker överleva. Om detta händer med en väsentlig del av befolkningen skapas en potentiell grogrund för ett fascistiskt samhälle."
Detta utgör en speciell risk i Förenta Staterna som har en synnerligen avpolitiserad och splittrad befolkning. Chomsky hävdar att i Förenta Staterna är fascistiska värderingar "redan djupt rotade i allas medvetande".Samtidigt är det väldigt lyckad sammanfattning om Chomskys arbetssätt, livsåskådning och informationslagring som jag ändå rekommenderar. Även om man läst en hel del av Chomskys böcker - och ja, han har minst sagt en tendens att upprepa sig- ger boken en effektiv översikt. Att det tex var såpass infekterat i debattartiklarna kring fallet Faurisson och Chomskys försvar av hans yttrandefrihet, visste jag bland annat inte. 
Att det är något som inte står helt rätt till med den här sortens vandrande datorhjärnor, är måhända en annan fråga. Ju mer jag återkommit till Chomsky senaste åren, börjar hans ständigt rationella och välformulerade svar på samtidens motståndskamp och propagandagranskning låta alltmer autistiskt fokuserad. Ständigt förkastar han det fantasifulla, till förmån för vad han anser är "äkta" och "meningsfull" kreativitet; nämligen forskning och informationssamlande. Han har jättesvårt att se nyttan med att kasta bort sin tid på idrott och läsa Stephen King, och bland annat där krockar ju våra synsätt kan man säga.
We'll bleed you dry and watch you die

Publicerat / Permalink / 1


InnehållFrån Redax - Henrik Holmström


Bohemer - Subkulturell betraktelse av Martin Glännhag


Häxrötter - Novell signerad CJ Håkansson


Shackler - Novell signerad Susanne Samuelsson


Aleister Crowley - Essä av Bernt X Rosenberg


Feuerbaby - Prosalyrik av Johnny X


Lykantropi - Popkultur & myter av Guran Bezeliuz


Kloth - Science Fiction av Robert Warrebäck


Dödens grymma vällust - Konsthistoria av Martin Glännhag


Lilith - Legender och myter av Johan Karlsson


Skepnadsskiftare - Novell signerad Stewe Sundin


Skräckens tempel - Skräckklassiker av Robert E. Howard


Lot och hans döttrar - Ur den förbjudna bibeln


Den store Pan - Romersk & Grekisk mytologi av Sebastian A. Erixon


Kvinnor - Illustrerad prosa av Jan Karlsson och Freke Räihä


En död opera - Surrealism av Johann von Fritz


Velikovsky - Pseudovetenskap av Gunnar Silverdahl


Glöm inte köpa mjölk - Novell signerad Malin RydénDen senaste Eskapixboken Häxrötter är äntligen släppt och finns att beställa HÄR!!!

Till top