stewe

Som En Hinna Av Gråhet

Kategori: Publicerat

 
 
 
 

Utdrag från novellen Skepnadsskiftare som finns att läsa i Välfärdsavfall

 Illustration av Ingemar Roos.

 
 
 
 
 
 

The city of Uruk

Kategori: Publicerat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Golden Girl

Kategori: Film

 
 
 
 
 

Golden Girl är dokumentären om Frida Wallberg, Sveriges genom tidernas främsta kvinnliga boxare. Vi får följa henne under några av succéåren och fram till den ödesdigra matchen som nästan blev hennes död.
Det är inte alls en film som byggs upp genom intervjuer utan är av typen där en kamera i reality-teves anda mest följer med och fångar diverse mer eller mindre lösryckta situationer i vardag och inför match. Det är som alltid en fin gräns mellan när en kamera blir en inkräktare, istället för en betraktare.
Någonstans mitt i dyker en mindre sympatisk promotor/pojkvän upp, en figur som är själva essensen av alla fördomar om stockholmare personifierad. Man börjar snabbt önska att Frida ska knocka honom istället för sparringpartnerna; och vid några tillfällen är det nog fan inte långt ifrån.

 

 

Samtidigt ges intrycket, någorlunda sublimt, att det är hans insats som promotor som leder till Wallbergs fall. Jag misstänker att det inte är helt rättvist skildrat, utan några ambitioner i övrigt att ta honom i försvar.
Men han ges en ohemult framträdande roll i dokumentären, där jag egentligen inte tycker relationen borde vara i större fokus alls. Jag hade hellre sett ett längre och mer grundligt porträtt värdigt en idrottsstjärna av Frida Wallbergs kaliber; fått veta om när och hur i uppväxten det kom sig att hon valde boxningen, hennes väg från junior till världsmästarinna, eller åtminstone mer om den väldigt speciella relation hon har med sin far, som verkar varit väsentlig för hennes drivkraft.
Det som ändå gör dokumentären till något av ett måste är att själva matcherna är sanslöst bra filmade, fotot överlag snyggt, men också huvudpersonen ifråga. Trots att Frida kanske inte är den som släpper dokumentärfilmare in på livet så går hon rakt genom rutan. Vilken fajter, vilken sjuhelvetes krigare, ända fram till den sista bildrutan.  

 

 Du finner dokumentären Här

 

 

 

 

 

 

 

Svarthunden

Kategori: Böcker

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Neonomicon

Kategori: Serier

 
 

Neonomicon tar sin början med prologen The Courtyard som handlar om en federal agent under täckmantel som utreder en våg av Lovecraftianska lustmord med olika förövare men med exakt samma tillvägagångssätt. Detta startar en händelsekedja som sedan följs upp i Neonomicon, där två andra agenter tar över fallet och spanar vidare på langaren Johnny Carcosa, punksångerskan Randolph Carter, med flera.
Många är det som använt och använder sig av Lovecraft mytologi, liksom lånar från författarna som han influerade och de han själv influerades av. Just när man tror att kulten nått sin kulmen så dyker det upp något nytt, som True Detective till exempel.   

 


Alan Moore lyckas, som många gånger förr, att göra något helt eget av det hela och resultatet är smått omistligt. Liksom Michel Houellebecq har Moore insett att under Lovecrafts skenbart rationella och stramt viktorianska yttre vilar djupgående tvångstankar kring ras och sexualitet.
Jag tror att ingen som slår upp den här berättelsens första sida fullt ut kan räkna ut var man kommer att hamna på sista sidan, bara det förhöjer läsningen. Inte så att det oförutsägbara har ett egenvärde, tvärtom kan den sökta twisten bli förutsägbar i sig självt, men Moore använder skickligt klichéerna för den här sortens skräck till att invagga läsaren i tron att allt är sig likt, tills det plötsligt blir sig väldigt olikt. Jacen Burrows bildkonst bidrar som synes till det kosmiska vansinnet.
 Rekommenderas varmt för de som uppskattar degeneration och perversion, nördiga referenser, krypande obehag och krälande skräck.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pride in Prejudice

Kategori: Musik

 
 
 

Slayers musikvideotrilogi som inleddes med Repentless och följdes upp med You Against You får med Pride In Prejudice en grandios final. En låt vars första utkast skrevs redan till det tjugo år gamla punkalbumet Undisputed Attitude.
Förutom att det såklart är stenhårt att se Slayer spela i en snötyngd skogsglänta, sammanknyter videon på ett smart vis den antirasistiska texten med den överbryggande berättelsen som flätar ihop trilogin. Att de tre därtill lyckas bli några av de mest blodbestänkta musikvideorna någonsin får väl ses som en bonus.
 

 

 

 

 

Litium

Kategori: Serier

 


När jag växte upp fanns det en hel del tidningar som blandade och gav såväl brett som smalt ur seriefloran; Magnum, Tung Metall, Epix, Actionserien med många flera. De fungerade som en inkörsport till exempelvis franska vuxenserier, eller som en introduktion för vissa serieskapare som hängt med sedan dess. För oss som inte var klassens stjärnor på engelsklektionerna var det en morot att plugga på för att kunna importera fortsättningarna.
Litium hamnar väl närmast de båda kortlivade skräcktidningarna Terror och Inferno, fast utan att riktigt nå upp till samma nivå. Hellblazer (ursäkta Constantine heter den numera) lever inte alls upp till fornstora dar och är sådär sterilt och trist tecknat som det mesta i jänkarväg är numera. American Vampire irriterar redan inledningsvis genom att försöka påskina att de gör något nytt av den trötta blodsugargenren, men blir snarare en påminnelse om vilka dussinmanus Stephen King kan spotta ur sig. Den enda som är riktigt intressant och bjussar på en personlig tecknarstil är The Wake.
Litium släpper årets fyra nummer på en gång, de jämför själva det med en säsong på Netflix. Ett klokt drag på ett sätt, man får en rejäl bunt läsning. Samtidigt så är det ju inte avslutande serier och väntan blir desto längre på nästa ”säsong”.
Trots det kommer jag att fortsätta att köpa Litium, om den nu lever vidare. Dels så är det en rimlig slant för 400 sidor späckat seriemagasin på svenska, något som har potential att utvecklas till något bättre. Om det kan leda till att ens en handfull ur nästa generation blir läsare, speciellt unga män, känns det värt att stötta.
Du finner hela årets Litium HÄR

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


"It's Fucked Up"

Kategori: Musik