stewe

Nyår

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 

Only the Dead

Kategori: Serier

 
 
 

Only The Dead är dikter av Wolfgang Carsten illustrerade av Janne Karlsson. Köp ditt exemplar via Svensk Apache.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Non Serviam

Kategori: Bloggverk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korpvarsel

Kategori: Bloggverk

 
 
 
 

Morgonen började med SMS från Janne. Han hade sett Johannes Brost på teve igår kväll. Efter lite textande fram och tillbaka blev det hela till en illustrerad skräcksaga i kortformat.

 

 

 

 

Illustrerad Desillusion

Kategori: Publicerat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oberoende

Kategori: Publicerat

 


Serie av Janne & mig medverkar i senaste Oberoende:
"Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling (RFHL) är ett förbund av föreningar och medborgare som tillsammans verkar för ett samhälle utan missbruk och beroende.
Vi menar att staten inte tar sitt ansvar i beroendefrågorna. Man faller undan för de enkla lösningarna, sätter narkomaner i fängelse och struntar i de läkemedelsberoende. 
Samhället tar inte sitt ansvar för att bekämpa fattigdom och utanförskap. Istället väljer man att satsa stora pengar på att kontrollera bort dessa problem. Resultatet är fängelser fulla av fångar men tömda på meningsfullt innehåll. 

RFHL ger ut en tidning, Oberoende, som kommer ut med fyra nummer om året. Oberoende utgör en arena för människor som sällan får uttala sej i vårt samhälle, narkomaner, läkemedelsberoende, fångar, hemlösa. Vi vill skildra hur Sverige tar hand om de grupper som inte tycks platsa i vårt samhälle."

 

Stöd gärna Oberoende & RFHL genom prenumeration

 

 

 

 

Frozen Margarita

Kategori: Bloggverk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Illustration:Janne Karlsson Ord: Stewe
 
 
 
 

Väckelse

Kategori: Böcker

 
 

 Baksidetext:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy Christmas your arse

Kategori: Musik

 
  
 
 
 
 
 
 

Only God Forgives

Kategori: Film

 
 
 

En film som handlar om två amerikanska bröder, Julian och Billy, som bedriver narkotikaförsäljning i Bangkok under täckmantel av en thaiboxningsklubb. En kväll drar broder Billy ut på en misshandelsrunda som slutar med att han våldtar och slaktar en sextonårig prostituerad. Den lokale polischefen ser till att rättvisa skipas utan att blanda in juridik.
Brödernas mamma kommer flygande från Amerika för att se till att vedergällning genomförs, speciellt då Julian inte är superintresserad av att hämnas sitt döde kräk till bror.

 

 

Bortsett från några korta och lyckade våldsexcesser, är det här på en film som nog även gud hade haft svårt att förlåta. Sällan har en timme och tjugofem minuter känts så långa.
Att hämndfilmer inte sällan betyder kärva ansiktsuttryck och hårdkokta, korthuggna repliker, ursäktar inte den här kavalkaden av klyschor och sirapssega scener som dryper fram rent sövande.
Nicolas Winding Refn hade vunnit mycket på att inse att en film inte per automatik får något slags konstnärligt värde bara för att tempot dras ner till slowmotion. Eller att Ryan Gosling stumstirrar sig genom merparten av filmen skulle innebära att någon slags intensitet eller stämning skapades av sig självt.

 

 

 

Roald Dahls svarta bok

Kategori: Böcker

 
 

Ett begagnat bokfynd, släppt ´92, där Roald Dahl säger sig ha samlat världens bästa spökhistorier. Berättelserna vaskades inledningsvis fram för en teveserie; Dahl påstår i förordet att han rotade runt bland mer än sjuhundra berättelser för hitta tjugofyra avsnitt till projektet som skulle kallas ”spöktimmen”.
Hela teveserien föll dock i farstun genom att pilotavsnittet tog upp katolska prästers tystnadsplikt, något som upprörde de amerikanska bolagscheferna. Spöktimmen lades ner med omedelbar verkan utan att ett enda avsnitt sänts.
Utifrån detta moralpanikdrabbade haveri samlade Roald Dahl åratal senare fjorton noveller till sin svarta bok. Det är väl minst sagt tveksamt att det verkligen skulle vara de bästa spökhistorier som någonsin skrivits, men det är säkert så att berättelserna är de bästa Roald Dahl läst åtminstone.
Det är överlag harmlösa små spökisar, de flesta av en distinkt brittisk karaktär som för med sig en imaginär doft av äggtoddy och knarrande länsfåtöljer i brasskenet. Vad som är gott och avkopplande inledningsvis, blir snabbt sötsliskigt och segt.  
Några av novellerna är riktigt bra, främst de av Rosemary Timperly, Edith Wharton och Mary Treadgold. Riktigt bra var också Jonas Lie bidrag Elias och Draugen. En Draug är ett ondskefullt väsen ur den fornnordiska mytologin.

 

 Roald

 

 

Die Blonde Bestie

Kategori: Musik

 
 
 

”I djupet av dessa förnäma raser, det går inte att ta miste på, finns rovdjuret, den praktfulla blonda besten som lystet är på jakt efter byte och segrar.”
- Friedrich Nietzsche

För några veckor sedan läste jag en biografi över Nietzsche, där raderna om Den blonda besten ovan är hämtat ifrån. Eftersom jag knåpar på en novellsamling där en av berättelserna delvis rör sig kring nationalsocialistisk ockultism, krattade jag ner citatet. Kort därefter offentliggjordes låttitlarna till Marduks kommande skiva, där spår två heter just The blond beast.

Nu är det inte alls säkert att Marduktexten har något med Nietzschecitatet att göra. En av koncentrationslägrens mest ökända krigsförbrytare, Irma Grese, kallades även hon för ”den blonda besten”. Marduk har redan tidigare gjort musik på temat andra världskriget, såsom skivan Panzer Division Marduk eller låten The Hangman of Prague.

Som vaktchef för de kvinnliga fångarna i Auschwitz var Grese beryktad för sina sadistiska tortyrmetoder. Under efterkrigstidens rättegångar vittnades det om att Grese blev sexuellt tillfredsställd av att piska fångarna och att hon vid ett tillfälle band ihop benen på en kvinna som höll på att föda fram sitt barn. Grese var också en av de lägervakter som sållade ut fångar till Josef Mengeles experiment. Irma Grese dömdes till hängning och avrättades den 13 december 1945, tjugotvå år gammal.   

 

 

Frontschwein släpps den 19 januari.