stewe

Rester vivant

Kategori: Böcker

 
 
 
 
 
 
 
 
 
-Michel Houellebecq
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Köldfödd

Kategori: Publicerat

 
 
 
 

"Det knakar i grenverk och köldsvepta stammar när träden i cirkeln böjer sig, förvrids och fogar sig. Med ett dovt, brakande ljud tvingas rötter upp ur genom tjälen och drar med sig stora sjok hårdfrusen jord.
Luften tätnar när revan i cirkelns mitt vidgas, som om någon skurit atmosfären ett djupt, pulserande sår. Genom skogen vrålar en virvelvind från ingenstans och döda träd faller i dess spår.
Revan ur intet, ur natten, spyr en kaskad av blod, exkrementer och vävnad. Ett hopslingrat bylte faller till marken i cirkelns mitt. Frosten förångas till blek rök. Mossan under henne bränns till ett asktäcke av lockiga sotflagor. En vämjelig stank fyller mörkret.
Det mörka håret, tjockt och klumpat av efterbörden, rör sig som en levande varelse över marken. Tentakelliknande hårstrån gräver sig ned i den frusna tjälen, likt rötter som söker näring ur jordens rikedom. Långsamt, ännu pulserande som ett skärsår i mörkret, sluter sig revan ovanför henne och blir till bara vanlig luft igen, som om den aldrig existerat alls."

 

 

Fortsättningen finns att läsa i skräckantologin Mörkerseende

 

 

 

 

 

 

Mörkerseende

Kategori: Publicerat

 
 
 


Varje dag fram till publiceringsdatumet får alla medverkande skriva några rader om sin novell. Här finns min presentation av Köldfödd.

 

 
 
 
 
 

Prenumerationserbjudande

Kategori: Serier

 
 
 
 
 
 

Skyttegravskriget

Kategori: Serier

 
 
 
 
 
Placebo Press följer upp Lovecraftutgåvan Från andra sidan med skräckskildringar från skyttegravens leriga helvete. En lika lyxig utgåva i hårdpärm, med omistligt bonusmaterial utöver serierna.
Det är svårt att återge exakt hur suggestivt berättad Skyttegravskriget är, man sjunker liksom allt längre ner i gyttjan och fasan ju längre in i berättelserna man kommer.  Som min vän Pål skrev; ”Alla bara dör hela tiden. Bara sådär. Liv där man river ut slutkapitlen.”
 
 
 
 
 
Jacques Tardi är främst känd för serierna om Adele, men har i sin digra produktion ett antal skildringar om första världskriget. Att döma av vad Tardi själv skriver om ”det stora kriget” i bokens bonusmaterial, gränsar det till en form av besatthet. Där bjuds man även på bakgrunden till hur seriernas detaljrikedom vuxit fram, berättelsen om hur farfaderns upplevelser vid fronten stod i skarp kontrast till de ungdomsböcker Tardi slukade under uppväxten; verklighetens meningslösa massaker ställd mot uppdiktat hjältemod och propagandistisk patriotism.  Han återfann senare liknande svartsynta sanningar i böcker av Gabriel Chevalier och Resa till nattens ände av Céline.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BE3

Kategori: Film

 
 
 
 

Boardwalk Empire har varit bra redan från start, inte minst om man gillar historiskt förankrade miljöer och gangsterkultur.
Men det är i den här tredje säsongen som man tar klivet upp i samma liga som de verkliga elitserierna. Inte minst genom psykopaten Gyp Rosetti, som verkligen sätter Nucky Thompson på prov.

 

 
 
Jag hade gärna sett mer av Chalky White och Dunn Purnsley, samtidigt som förut lite åsidosatta karaktärer som Eli Thompson, Richard Harrow och inte minst Gillian Darmody ges välförtjänt utrymme.
 
 
 
 
Referenserna till min gamla favorit Taxi Driver är flera, något som dels balanserar på gränsen till trött plagiat och dels känns som en hyfsad homage till en klassiker. Kanske är det Scorsese själv som blivit ett fan av återvinning? Oavsett vissa invändningar, en av årets hittills bästa.